Frissen Fejérből

2022.03.20. 20:00

Emlékmű a „kedves vezető” tiszteletére

Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője mondott beszédet Borovszky Ambrus felavatott domborművénél. Ő volt a vasmű „felépítője”, aki a hatvanas években még miniszterhelyettes is volt.

FMH

Kádár János mellett balra Apró Antal, jobbján pedig Borovszky Ambrus a Dunai Vasműben, 1960-ban

Forrás: MTVA - Archív

Dunaújváros önkormányzata tavaly a Martinász-szobor környékét Borovszky Ambrus emlékparkká avatta, most pedig a parkban emlékművet is avattak Borovszkynak. Az ünnepségen beszédet mondott Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője. Borovszky Ambrus élete egyébként érdekes ívet írt le. Az elemi iskola elvégzése során vasöntőnek tanult, és a fellelhető visszaemlékezések szerint hamar a szakma mesterévé vált. 1931-ben csatlakozott a munkásmozgalomhoz. és évekig nem történt változás az általa betöltött pozíció, munka területén. 1948-ban viszont feljebb lépett: minisztériumi főtisztviselő lett munkáskáderként. 

1962-ben a létra még magasabb fokára lépett és két évig a Kohó- és gépipari Minisztérium miniszterhelyettese volt, majd nyugdíjazásáig a Vasmű vezérigazgatójaként tevékenykedett. Itt kezdett összefonódni életútja a Dunai Vasművel és a várossal, ugyanis kinevezték a még csak tervezőasztalon létező gyár élére. Nem csak a felsoroltakkal, de a kommunizmus vezéralakjaival is keresztezték egymás útjait. 1960-ban például a gyár területén a nagygyűlés alkalmával kalauzolta vidáman Kádár Jánost és Apró Antalt. Utóbbi az 1956 utáni keményvonalas megtorló fellépése miatt vált hírhedtté, s az ő unokája a visszatérni kívánó ellenzék egyik háttérbe húzódó, mégis meghatározó alakja, Dobrev Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában