Frissen Fejérből

2022.03.04. 12:08

Cser-Palkovics András hálás az összefogásért, amit Székesfehérvár tanúsított az elmúlt napokban

Székesfehérvár polgármestere háláját és köszönetét fejezte ki közösségi oldalán péntek délelőtt. A menekültek segítése érdekében a maga területén mindenki megtesz mindent, legyen szó magánszemélyekről, közösségekről, civil szervezetekről, intézményekről és cégekről.

feol.hu

20211001 Zene világnapja, Fricsay-díj átadás, Városháza, Székesfehérvár. A képen: Cser-Palkovics András polgármester. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics Andráshoz rengeteg kérdés érkezett az elmúlt időszakban, ezekre ad válaszokat legújabb bejegyzésében, amelyet változatlanul közlünk: 

1. Több kérdés érkezett hozzám, ezért fontos tisztázni, hogy a helyi közösségek és a város által kezdeményezett gyűjtés két irányban zajlik: egyrészt a határra kerülnek az adományok, másrészt pedig a városba érkező egyre nagyobb számú menekült ellátását segítik.

2. Székesfehérvár Önkormányzata tárgyi és pénzbeli felajánlásokat is fogad, illetve mi magunk 25 millió forintot különítettünk el az Ukrajnából érkezők ellátásának segítésére. A város által nyitott adományszámlára eddig már több mint 3 millió forintnyi felajánlás érkezett. Az adományszámla száma: 12023008-00153647- 06700001

3. A tárgyi felajánlásokat az önkormányzat megbízásából az Alba Bástya Központ koordinálja. Hogy elsősorban mire van szükség a városunkba érkezett menekültek ellátásához, és mikor, hova lehet ezeket az adományokat eljuttatni, arról az alábbi linken tájékozódhatnak:

https://www.szekesfehervar.hu/fogyasztasra-kesz...

4. Eddig már több mint 100 főt szállásoltunk el munkásszállásokon és kollégiumokban. Az önkormányzati kezelésben lévő szálláshely-kapacitások azonban lassan megtelnek. Kialakítunk azonban még egy olyan kis központot mintegy 30 férőhellyel, ahova 1-2 napig el lehet helyezni a hozzánk érkező menekülteket. Innen aztán a feladattal rendelkező állami szervezetrendszer illetékesei irányíthatják majd a rendelkezésre álló, állami szervezetek által megjelölt szálláshelyre őket.

5. Folyamatos az egyeztetés a megyei védelmi bizottság elnökével és tagjaival. Nagyon fontos tisztázni, hogy minden területen megvannak a feladatok ellátására kijelölt, elsősorban állami hatóságok, illetve megvannak a szükséges eljárásrendek. Éppen ezért kérem, hogy senki ne hozzon el menekülteket a határról Székesfehérvárra anélkül, hogy tudná, hol fogja őket elszállásolni, illetve anélkül, hogy a regisztrációjuk megtörtént volna!

6. Szálláshellyel kapcsolatos kérdések: a magyar jogszabályok alapján a menekültek elhelyezésének megszervezéséről állami szervezetek gondoskodnak. Azon ukrán állampolgár tájékoztatása érdekében, akiknek ideiglenes elhelyezésre, szálláshelyre van szüksége – ha azt másképpen az érintett nem tudja megoldani – a Katasztrófavédelem szervezeti rendszere működtet telefonos elérhetőséget. A 0-24 órában működő ügyeleti telefonszámok: +36-22-504-050, +36-30-356-3490.

7. Az idegenrendészeti hatóság kiemelt kérése a magyar határt átlépő menekültekhez az, hogy már a határ átlépése után, az ott felállított idegenrendészeti pontokon történjen meg a menekültek regisztrációja, hiszen ők akkor már onnantól igénybe tudják venni a különböző, számukra biztosított ellátásokat. Amennyiben valaki már itt van városunkban, és korábban nem történt meg a menekültügyi regisztrációja, akkor pedig azt kérnénk, hogy minél hamarabb tegye meg ezt. A helyi hatóság ügyeleti telefonszáma: +36305353757

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában