Frissen Fejérből

2022.03.25. 13:00

A Jenői Asszonykórust is kitüntették a Megyenapon

– „Akinek a lelkéből fakad a dal, az boldog ember!” – tartja a mondás. Így ötven évre visszatekintve ma önök a legboldogabbak, hiszen az elmúlt fél évszázaduk népdalok, nóták között telt – köszöntötte az ünnepelteket Jenőben Kerekes Ildikó polgármester.

V. Varga József

„A mi falunk éneke szép, és igyekszünk a mások énekét is szépnek hallani”

Forrás: FMH-Archív (VV)

A Fejér Megyei Önkormányzat a megyenapon az elmúlt ötven év kimagasló munkájáért Vörösmarty Mihály-Díjjal tüntette ki a Jenői Asszonykórust. A kórus 1972-ben először Jenői Pávakör, majd Jenői Asszonykórus néven alakult újjá a régi Jenői Népi Együttes tagjaiból. Elődeik munkáját folytatják, a magyar zenei kultúra Bartók–Kodályi megőrzését.


Jelenlegi aktív létszámuk 12 fő, vezetőjük Kerekes Józsefné Katalin, tagok: Molnár Pálné, Klementsis Lajosné, Kozma Gyuláné, Benke Zoltánné, Bíró
Jánosné, Csólig Jánosné, Frikton Károlyné, Takács Károlyné, Hajdina Jánosné, Madarász Istvánné, Varga Istvánné.


Az asszonyokat virággal és ajándékkal köszöntötték a művelődési házbeli ünnepségen, de virágot kaptak a régebbi kórustagok is: Csizmadia Józsefné,
Balsai Miklósné, Kéri Lajosné, Mákszem Margaretta, Vizler Józsefné, Márton Ferencné, Varga Lászlóné, Szabó Józsefné, Kozma Anita, Némethné Vizler Éva.


A kórus tagjainak saját, eredeti népviseleti ruhájuk van, minimum öt öltöző, amit ők gondoznak és utánpótlásáról is gondoskodnak. A leltár szerint: három bő szoknya, bécsi, brokát és festő, plusz négy-öt fehér alsószoknya, fekete selyem, illetve kékfestő kötény, mizlis blúzok, fehér harisnya, fekete félcipő, fejkendő. Ma már a tagok között sajnos nincsenek férfiak, az ő viseletüket a helytörténeti kiállításban őrzik a faluban.

 

Az asszonykórus sokszoros aranyérmes az országos népdal-minősítőkön, hazai szerepléseiken túl külföldi kapcsolataikat (Burgenland, Kárpátalja, Szlovákia) is igyekeznek elmélyíteni.


– „Mindenik embernek a lelkében dal van / és a saját lelkét hallja minden dalban. / És akinek szép a lelkében az ének, / az hallja a mások énekét is
szépnek” – a faluvezető Babits Mihály gondolatával folytatta köszöntőjét. – A mi falunk éneke szép, és igyekszünk a mások énekét is szépnek hallani. Ez
elsősorban az összetartó közösségnek köszönhető, és annak, hogy van honnan erőt meríteni, van hova tartozni mindig, akár jó, akár rossz napja van az
embernek.


– A kórus megalakulásának és fennállásának ötven éve a bizonyosság arra, hogy hagyományaink és népdalkincsünk felkutatására és megőrzésére szerveződött kis közösség milyen építő hatással tud lenni a körülöttük élőkre. Különösen fontos, hogy a legkisebbektől a felnőttekig minél többen megismerjék a népdalok világát. Így részesei, a jövőben pedig formálói lehetnek ennek a csodálatos közösségteremtő erőnek. Köszönjük az elmúlt fél évszázadban végzett áldozatos közösségépítő munkájukat!


– A Jenői Asszonykórusnak mondandója van a jövő számára: mert hiszik, hogy minden nép megél addig, míg van mit mondania embertásainak – legyen az szóban vagy éppen éneklésben. Kívánok valamennyiüknek erőt, kitartást az elkövetkezendő ötven évhez! – tette hozzá Kerekes Ildikó polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában