A létünk a tét

2022.03.10. 07:45

„A baloldal alkalmatlan az ország vezetésére”

Helyzetkép a 2022-es országgyűlési választás előtt címmel tartotta ismeretterjesztő előadását a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központja. A téma nem is lehetett volna aktuálisabb.

Kecskés Zoltán

Az est vendégei, Hajdú András és Lánczi Tamás szerint, a magyarok biztonságot szeretnének

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Épphogy „túl vagyunk” a két éve tartó, és az egész világot megterhelő koronavírus-járványon, máris egy újabb, az egész világot megrengető eseménysor zajlik a szemünk előtt. Az orosz–ukrán háború kezdete óta újabb lendületet vett a globális energiaválság, melynek kimenetelére még óvatos megállapításokat sem tudunk tenni.

 

A szerdai esten Hajdú András, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára és Lánczi Tamás politológus beszélgetett a kialakult helyzetről. A meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy jelenleg stratégiai nyugalomra, megfontolt kommunikációra van szükség, a kormány pedig eddig „jól vizsgázott” e tekintetben, szemben a baloldal felelőtlen és meggondolatlan kijelentéseivel, megnyilvánulásaival.

 

Lánczi Tamás politológus szerint, Európának szüksége van az orosz energiaforrásokra, legyen szó kőolajról, földgázról vagy atomenergiá­hoz szükséges nyersanyagról. Véleménye szerint az utópia, hogy ezek enélkül Európa fenn tudná tartani azt a jóléti társadalmat, amit a múltban felépített. Az ezzel kapcsolatos kijelentéseket felelőtlennek, meggondolatlannak és szakmaiatlannak nevezte mind az Európai Unió egyes politikusai, mind a magyar baloldal képviselői részéről. Mint mondta, sem a kőolajat, sem a földgázt nem lehet egy csettintésre máshonnan beszerezni, mert azok nagyrészt orosz földön vannak. Az alternatívaként szolgáló amerikai cseppfolyósított palagáz pedig nemes egyszerűséggel nem oldja meg a problémát. Mindamellett, hogy nem lenne képes ellátni Európát, még a rezsiárak elszabadulását is okozná.

Sokan voltak kíváncsiak az MCC előadására

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hajdú András, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára egyetértett az elhangozottakkal és hozzátette, az ország belpolitikai változásai és gazdasági teljesítménye mellett most a kül- és biztonságpolitikai fejlemények is nagyban befolyásolhatják a választások kimenetelét.

 

A beszélgetőpartnerek egyhangúlag kifejezték, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert nem tartják alkalmasnak az ország vezetésére, melyre főként az elmúlt időszakban tett felelőtlen, sokszor felháborító és egymásnak ellentmondó kijelentései adnak okot. Abban is egyetértettek, hogy a világban zajló eseményeket alapul véve a választások legfőbb tétje hazánk biztonságának és stabilitásának biztosítása, melyet a mostani kormány tud garantálni választópolgárainak. A választást mind a ketten sorsdöntőnek nevezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában