Frissen Fejérből

2022.02.25. 21:19

Tízmilliók életét követelte: a kommunizmus áldozataira emlékeztek Székesfehérváron

A kommunizmus áldozataira emlékeztek pénteken délelőtt az Ötvenhatosok terén. Az esemény, illetve maga a koszorúzás katonai tiszteletadás mellett zajlott.

Palocsai Jenő

Koszorúk lepték el az emlékművet

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ezredforduló óta, vagyis immár 22 esztendeje a kommunizmus áldozatainak emléknapja február 25. A város, illetve a megye elöljárói, rendvédelmi vezetői s több civil szervezet és magánszemély is megjelent tegnap az Ötvenhatosok terén. A komor emlékmű előterében a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai tartottak ünnepi műsort, nagy írók és költők, köztük Nagy László, Faludy György, Illyés Gyula vagy éppen Tollas Tibor, Kertész Imre szavaival, élménybeszámolóival idézve meg azt a kort, melyben milliók estek áldozatul egy ideológiának. Az emlékünnepségen az önkormányzatot Lehrner Zsolt képviselte. 

Az alpolgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: – Azokra a milliókra emlékezünk, akiket életüktől, szabadságuktól, egészségüktől, emberi méltóságuktól fosztottak meg hosszú-hosszú időn át egy hatalmas és félelmetes, ideológiáktól vezérelt gépezet nevében. Lehrner arra is kitért, hogy bár az áldozatok száma azóta is viták tárgyát képezi történettudományi körökben, mindegyik álláspont megdöbbentő eredményeket közöl, hiszen 65 és 93 millió közé teszik azon emberek számát, akik a világ több országában közvetve vagy közvetlenül, de ki voltak téve a diktatúra túlkapásainak. A városvezető beszédét követően katonai tiszteletadás mellett helyezték el a koszorúkat és a virágokat a megjelent vezetők, a politikai tömörülések és civil szervezetek képviselői, valamint a többi résztvevő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában