Frissen Fejérből

2022.02.15. 13:00

Telt házzal zajlott az Aranybulla-emlékév programsorozatának első könyvtári állomása

Az Árpád-házi uralkodók személyeivel és a korabeli társadalom differenciálódásával is megismerkedhetett az érdeklődő közönség az Aranybulla-emlékév programsorozatának első könyvtári állomásán.

Héjj Vivien

Font Márta történész

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csordultig telt a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme hétfőn késő délután. Font Márta történész Árpád-házi királyokról és az ország előkelőiről szóló előadásán a középiskolás korosztály – mely talán épp eme korról tanul a történelemórák keretében – szép számmal képviseltette magát. 

Az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódó első esemény megnyitóján Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, közösségi rendezvények szervezésével, szakemberek bevonásával, a tudományos keret megadásával szeretnék minél közelebb hozni az emberekhez az Aranybulla-emlékévet. Hozzátette, reméli, hogy társadalmi eseménysorozattá válhatnak az emlékév programjai. 

Font Márta történész vetített képes előadás keretében beszélt többek között az Árpád-­házi uralkodókat övező szokásjogokról, a társadalom differenciálódásáról és a korabeli törvények adta lehetőségekről és korlátokról. 

A jelenlévők mindezeken túl közelebbről is megismerkedhettek az Árpád-ház egyes uralkodóinak személyével, valamint megtudhatták azt is, miért választottak külföldi feleséget az ország élén állók, és mindez milyen hatással volt a királyi hatalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában