Nem engedik el a kezeket

2022.02.17. 16:00

Sükösd Tamás: a sárbogárdi büdzsé stabil

Februári ülésén elfogadta a sárbogárdi képviselő-testület a város 2022. évi költségvetését. Sükösd Tamás polgármesterrel beszéltünk a büdzsé részleteiről, az önkormányzat legfontosabb feladatairól.

Majer Tamás

A szociális szektor szinte teljes spektrumát finanszírozzák Sárbogárdon

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A költségvetésünk kiadási előirányzata 1 milliárd 952 millió 762 ezer forint, tehát egy kicsivel kétmilliárd alatti. A bevételi oldal 1 milliárd 787 millió 827 ezer forint. A mintegy 165 millió forint hiányt a várhatóan nagyjából 300 milliós maradvánnyal kívánjuk finanszírozni, tehát azt lehet mondani, hogy a költségvetésünk stabil, jól tud működni – jelentette ki Sükösd Tamás.

 

Az iparűzési adóról mint kiemelten fontos saját bevételről a polgármester elmondta, a város gazdasági teljesítőképessége van annyira jó, hogy a kormányzati kompenzációval egy százalékra mérsékelt iparűzési adóbevétel összege közelít ahhoz a számhoz, amit elvártak maguktól, illetve a helyi gazdasági szereplőitől. – Ez nagyságrendjében, a kompenzációval együtt 300 millió forint alatt van – mondta el az összegről. – Az iparűzési adón kívül némi ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmünk is van – tette még hozzá a városvezető.

 

– Egy 10 ezer lakos fölötti város ma Magyarországon a szociális szektor teljes vertikumát kell, hogy finanszírozza; tehát kórházunk nincs, de minden egyebünk igen. Van klasszikus öregotthonunk, van ebből a nappali ellátó változat, hajléktalanszállónk, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatunk, családsegítő központunk, házi segítségnyújtóink, bölcsődénk – sorolta. – Önkormányzati köznevelési feladat az óvoda, amit négy helyszínen teljesítünk. Lényeges tétel a közfoglalkoztatás is, 100-200 közötti embert foglalkoztatunk ilyen módon éves átlagban. 

 

Természetesen a városüzemeltetés klasszikus feladatának finanszírozása, koordinálása is önkormányzati kötelezettség, ezt egy városüzemeltető céggel oldják meg. 

 

– Ennek is két fontos aspektusa van. A tényleg klasszikus városüzemeltetés a síkosság-mentesítéstől a buszmegállók takarításáig, a konténeres hulladék elszállításáig, illetve a köztemetők üzemeltetése – mondta a polgármester. 

 

Továbbá a közétkeztetés is jelentős kiadás a város költségvetésében. 

 

– Nem engedtük el a kulturális és civil szektort sem. Van egy kisebb pályázatunk nyári táborozásra az itteni iskoláknak és egyéb szervezeteknek, van klasszikus civil támogatásunk, klasszikus sporttámogatásunk, illetve ezenkívül van olyan támogatásunk, amit olyan sportegyesületnek nyújtunk rezsire, amely önkormányzati intézményt üzemeltet – mondta el a polgármester, aki még azt is kiemelte, hogy az önkormányzat dolgozóinak, a köztisztviselőknek is igyekeznek olyan versenyképes fizetést nyújtani, amely révén az önkormányzatnál tarthatják őket. Szükség van a jó és tapasztalt szakemberekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában