Frissen Fejérből

2022.02.08. 09:00

Már csak egy hete van jelentkezni a felsőoktatásba készülőknek

A felsőoktatásba készülők többsége valószínűleg már meghozta döntését, és jól tudja, melyik intézményben szeretné folytatni tanulmányait. Akik eddig még halogatták a jelentkezést, azoknak ideje klaviatúrát ragadniuk, közeleg az első határidő.

Héjj Vivien

A várva várt sms-ek...

Forrás: Kovács Péter (Illusztráció)

A leendő hallgatók jelentkezéseiket a felvi.hu oldalon elérhető E-felvételin keresztül adhatják be. Itt információkat kaphatnak a meghirdetett képzésekről és a jelentkezés időszakához kapcsolódó legfontosabb határidőkről. Nyakunkon az első fontos dátum: február 15-ig adhatják be jelentkezésüket azok, akik szeptembertől valamely hazai felsőoktatási intézményben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. Határ­időn túl már nem lehet jelentkezést kezdeményezni. 

Ugyancsak február közepe a kiegészítő eljárási díj befizetésének utolsó napja. Ezt azoknak kell fizetni, akik a díjmentesen megjelölhető háromnál több – de maximum hat – képzésre jelentkeznek. Ezt követően a jelentkezés hitelesítésére további öt nap áll a tanulók rendelkezésére. A hitelesítés február 20-ig végrehajtható ügyfélkapun keresztül vagy a kinyomtatott hitelesítő adatlap postai úton történő beküldésével. 

Az E-felvételi rendszerben a jelentkezők legkésőbb 2022. április 20-tól folyamatosan követhetik személyes adatai­kat, jelentkezéseiket, valamint ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaik feldolgozottsági státuszát, és egyebek mellett láthatják felvételi pontjaikat, illetve az Oktatási Hivatal által küldött értesí­téseket, határozatokat, vég­zéseket. 

Az általános felsőoktatási felvételi eljárás során a személyes adatok módosítására és – szükség esetén – a hiánypótlások benyújtására július 7-ig van lehetőség. Ekkorra kell feltölteni azokat a dokumentumokat – nyelvvizsga, érettségi bizonyítvány –, melyek a jelentkezés benyújtásakor még nem álltak rendelkezésre. Fontos, a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén – amennyiben valamely okból megváltozott a preferencia-sorrend – egyetlen alkalommal módosíthatnak a diákok. 

A ponthatárok kihirdetésére várhatóan július 21-én kerül sor, a besorolási döntésről szóló határozatot legkésőbb augusztus 5-ig megkapják a hallgatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában