Frissen Fejérből

2022.02.20. 17:00

„Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” – kántálták Szabadbattyánban

A farsangi hétvégét három felvonásra bontotta a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár csapata: retró vetélkedőre, fánksütő versenyre, valamint maskarás felvonulással és kiszebábégetéssel megspékelt télűző vigasságra.

V. Varga József

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A farsangi időszak a tél búcsúztatásának és a tavasz köszöntésének az ünnepe. Ahogy a rigmus is mondja: „Szóljon zene síppal-dobbal, / Fusson a tél vándorbottal! / Jöjjön tavasz hívó szóra, / Házunk előtt nyíljon rózsa!” A battyániak a hétvégén elűzték a telet…

A retró vetélkedő csapatai sajátos időutazáson vettek részt: visszarepültek a múltba, a 70-es, 80-as, 90-es évek mindennapjaiba. A fánksütő versenyt Takács Jánosné Ilona nyerte, második lett Bene Edit, harmadik Berkiné Németh Mónika.

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A szombat délutáni vigasság jelmezes motoros felvonulással vette kezdetét, a vasak randevújára még Tatáról is érkeztek. A jelmezeket persze nem vitték túlzásba, a legtöbben szelíd motorosoknak öltözve a hagyományos fekete bőrszerkót választották.

A télbúcsúztató maskarás sétát a fehérvári Szabad Színház társulatának jelmezeket öltő tagjai vezényelték, vezették. A síppal-dobbal felszerelkezett kikiáltót többnyire boszorkányok s különféle karneváli szereplők követték. Az északi (értsd: jó) boszorkány háromágú favillájára ennivaló fánkokat tűzött, nem véletlen, hogy a felettébb bájos ifjú hölgy nyomába számos fiatal legény szegődött. 

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A rút kiszebábot Márkusné Anett, a művelődési ház vezetője cipelte, s ott volt a menetben maga Mátyás király és Charlie Chaplin is, de nem hiányzott a cifra karavánból Igor Medvegyev mutatványos sem, Kalinkára táncoló medvéjével. Mint megtudtuk: utóbbi páros frankfurti nagycirkuszbeli turnéját szakította meg a battyáni fellépés kedvéért. 

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A vidám menet élén Kéri György, az első magyar skót dudás haladt, s a falubeleik vendégeikkel, barátaikkal egyetemben számos helyszínt végig jártak. A művelődési háztól indulva az Árpád, a Battyáni és a Sziget utca, majd a Csíkvár tér következett. A Szabad Színház művészei az óvodánál és az ábécénél derűs vásári műsorral is szolgáltak.

Te mit vetnél tűzre tavalyról? A kérdés a faluház udvarán vetődött fel, ugyanis ide tartottak a farsangi felvonulás résztvevői. A kiszebáb hamar máglyára került, de a népek most nem cédulákat tűztek a szalmabábúra, hanem úgymond ráolvastak minden bút és bajt. Kikiáltó uram javasolta, a bátortalanabbak suttogják a tenyerükbe az elégetendő rosszat, és úgy vessék tűzre.

Végül a mulatságot lezáró táncházban a székesfehérvári Galiba zenekar húzta a talpalávalót…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában