Frissen Fejérből

2022.02.07. 17:30

Hol lesz a fehérvári piac végleges helye?

Tavasz végére, nyár elejére derülhet ki, eredményes lett-e az önkormányzat által kiírt tender a városi piac épületrészének eladására. Akárhogyan is alakul, Fehérváron mindig lesz piac, akár új, akár a régi helyén.

Házi Péter

Van, aki szívesen menne a leendő új vásárcsarnokba, más a ruháspiac területére költözne

Forrás: Illusztráció / FMH-Archív

Nem mindenki tudja, de a székesfehérvári Alba Pláza épületében lévő piac nem magántulajdon: egyfajta társasházként üzemel a plázával együtt, de ez az ingatlanrész a székesfehérvári önkormányzat tulajdonában van. Nemrég azonban tendert írt ki az önkormányzat az épületrész eladására. 

Bozai István városgondnok pedig néhány hete tájékoztatta az elképzelésekről az ott árusító bérlőket. Amint lapunknak Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a kereskedők megnyugodhattak: piac mindenképpen lesz, bár a helyszín még nem dőlt el. A város polgármestere kérdésünkre hangsúlyozta azt is : érdemes mérlegelni, hogy lehet-e egy, a kereskedők és a vásárlók igényeihez jobban illeszkedő vásárcsarnokot létrehozni, amihez megfelelő számú parkoló is tartozik. 

Amennyiben az eladásra kiírt pályázat eredményes lesz, akkor megépül majd egy ideiglenes, könnyűszerkezetes piac, ahol a murvás parkolóban tervezett építkezés alatt lehet majd árusítani. Erre az időszakra az önkormányzat csak önköltségi árat számolna fel a helyek bérletéért. 

Úgy tudjuk, van olyan kereskedő, aki a mostani ruháspiac területén árusítana szívesebben hosszabb távon, ahol a bérleti díj is alacsonyabb lenne. De olyanok is vannak, akik szívesen átköltöznének majd a murvás parkoló helyére tervezett komplexum részeként megépülő vásárcsarnokba. 

Amint a polgármestertől megtudtuk, a pláza bővítésének engedélyezése az épület nagysága miatt már nem a helyi, hanem az állami tervtanács elé kell, hogy kerüljön. Úgy tudni, a beruházók most várnak az engedélyeztetés második körére. Ha ezt a grémium jóváhagyja, már be lehet adni a terveket a végső engedélyeztetésre. Cser-Palkovics Andrást egyébként arról tájékoztatta a pláza tulajdonosa, hogy az építésre még idén szeretnék kiírni a pályázatot. 

Ha már piaci helyek, akkor arról is érdemes szót ejteni, hogy a jelenlegi Piac téri buszállomás „gombái”, betontetői alatt is felmerült egy termelői piac kialakításának lehetősége. Ez az intermodális csomópont megépülte után lehet opció, amikor a helyközi buszok a Piac téren megállnak ugyan, de már nem ez lesz a végállomásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában