Frissen Fejérből

2022.02.09. 07:20

Három és fél milliárdnyi kárt okozott a január végi orkán erejű szél

A január utolsó hétvégéjén történt viharos szél okozta pusztításokról már számos alkalommal beszámoltunk. Rengeteg épület megrongálódott, kéményeket és tetőket bontott le az orkán erejű szél. Arról azonban még nem esett szó, hogy mekkora anyagi károk keletkeztek összességében. Erről készített egy általános statisztikát a MABISZ.

Déri Brenda

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Habár a Magyar Biztosítók Szövetségének – MABISZ –felmérése jól mutatja a keletkezett károk anyagi vonzatát, mégis csak megközelítőleges összeget tudott megállapítani, mivel nem minden ingatlan rendelkezik biztosítással, pláne nem olyannal, amely kiterjed a hasonló elemi károk fedezésére is. 

A január 30-i viharos szél miatt közel harmadannyi kárbejelentés érkezett be a biztosítókhoz, mint a tavalyi teljes – négy hónapos – viharszezonban. 

 

– A bejelentések főként ahhoz kapcsolódtak, hogy a szél megbontotta a tetőt, megrongálódott a cserép, pala, kúpcserép, kémény, valamint a kerítés, vakolat, ablak, ajtó, kocsibeálló, redőny. A lakossági átlagkárok 100-120 ezer forint körül alakultak. A lakásbiztosításokhoz kapcsolódó bejelentések száma meghaladta a huszonhétezret. Ezekre a biztosítók közel 2,85 milliárdnyi összeget fizettek már ki. E mellé jön még az ipari létesítményekből és közintézményekből érkező több mint ezerötszáz bejelentés, illetve a 720 millió forintot meghaladó előzetes kárösszeg. Összesen tehát három és fél milliárd forintnyi lehet egyetlen nap viharszámlája – árulta el Lambert Gábor kommunikációs vezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában