Frissen Fejérből

2022.02.09. 11:30

Fájdalmas és felemelő emlékeink képekben, dalokban elevenedtek meg Bicskén

Hogyan lehetne érzelmek nélkül szólni és gondolkodni a szabadságról, s annak hiányáról? A Fiatalok Házában emlékezésre és a fiatalok oktatására hívja a demokrácia 1989-es születésének alkalmából a látogatókat a történelmi fotótárlat, a pontos hívószavakkal magyarul és angolul.

Zsohár Melinda

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kékcédulás választás(i csalás), titkos megfigyelések, tartótisztek, ügynökök, fekete autó, padlássöprések, sorolta fel egy-egy szóval kifejezhetően, mégis annyi mindent összefoglalóan a baloldali kemény diktatúra idejét Bálint Istvánné polgármester a 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján. És évekig várt Trabantok, egyéb keleti autók, nehezen engedélyezett utazások, korlátozott szólásszabadság, részleges áruhiány, ezen utóbbiak már a puhuló diktatúra valóságát képezték. A polgármester asszony is igen fiatalként élte át a rendszerváltást, s természetesen kihagyhatatlan eseményként idézte meg Nagy Imre kivégzett miniszterelnök és mártírtársai újratemetését 1989. június 20-án, Orbán Viktor korszakos beszédével. E nap számít ma határkőnek legújabbkori történelmünkben, a szabadság születésének felemelő, ám nehézségekkel teli korszakában, mondta Bálint Istvánné. A megnyitón részt vett Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Csörgöl Ákos alpolgármester. 

A teremben többségükben idős emberek élték át újra a történteket

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A teremben többségükben idős emberek élték át újra a történteket a fiatal és roppant tehetséges, hiteles előadók közreműködésével. Csépai Eszter színművész és Jobbágy Bence gitáros kiváló előadásában hangzott el több korfestő dal, modern ballada a legendás Bereményi Géza-Cseh Tamás szerzőpáros műveiből, amelyek a szocializmusról festettek hiteles képet. Ilyés Gyula, Petri György akkor betiltott versei ma is megütik a magyar ember szívét.

A 30 éve szabadon kiállítás szembenézésre készteti az idősebbeket Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A második világháború végével, 1945 után új, kétpólusú világ alakult ki Európában, az új nemzetközi „rend” Kelet-Európát a győztes Szovjetunió „szabadsághiányos” állapotának és elveinek engedte át, mondta el Balogh Gábor fiatal történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa a megnyitón.

Balogh Gábor történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 Életkora ellenére tűpontosan idézte meg a tudós szakember az 1989 előtti időket, a kemény, majd puhuló diktatúra állomásait. A nagy büszkeség, az 1956-os forradalom és szabadságharc Európában is egyedülálló bátorsággal mutatta meg a kommunista-szocialista diktatúra tarthatatlanságát. A gorbacsovi peresztrojka, a kelet-európai népek szabadságvágya, s a szovjet-territórium gazdasági összeomlása hozta el a demokráciát Magyarországon elsőként, s 1991-ben végleg kivonult a Vörös Hadsereg. A tárlókon a képek szemléletesen, hitelesen adnak történelmi összefoglalót a Fiatalok Házában, remélhetőleg minden fiatalt elvisznek szüleik, tanáraik a tisztánlátás érdekében. A megnyitó után levetítették Török Ferenc Moszkva tér című, 2001-ben forgatott kultikus filmjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában