Értékeink megmentése

2022.02.19. 20:00

Augusztusban nyitják meg a felújított fehérvári bazilikát (videó)

A székesegyház közel négy éve tartó felújítási munkálatai során elkészült 1800 négyzetméternyi freskó esztétikai helyreállítása, és mintegy 1500 négyzetméter műmárvány, stukkófelület és vászonkép restaurálása.

HV

– A középkor óta álló, mai megjelenésében barokk stílusú székesegyház egy kortárs műalkotással is gazdagodik – jelentette be a zajló felújítási munkálatok eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök. A barokk dekoráció egységéhez illeszkedő új falképet Kőnig Frigyes festőművész készíti el. A mennyei muzsikát ábrázoló mű a modern festészet nyelvén szólal meg, megkülönböztethető lesz a freskóciklus többi részétől, mégis illeszkedik a bazilika eredeti dekorációjához. Az eseményen Spányi Antal mellett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester aláírták a felújításról szóló dokumentumot, melyet egy időkapszulában helyeznek majd el a déli oratórium falüregében.

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kormány még 2016-ban biztosított 2,28 milliárd forintot a székesegyház teljes belső felújítására. Az épület történetében ez a legátfogóbb felújítás: a teljes körű restaurálás mellett statikai megerősítés és épületgépészeti, villamossági korszerűsítés is megvalósul.

 

Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök felidézte, a templom megépítésének 250. évfordulóján azzal a reménnyel zárták be a székesegyház főkapuját, hogy 2022-ben a már teljesen felújított épületbe térhetnek vissza a hívek.

 

– Az idei év elejére elkészült közel 1800 négyzetméternyi freskó esztétikai helyreállítása, közel 1500 négyzetméter műmárvány és stukkófelület, valamint a főoltárképpel együtt 66 négyzetméternyi vászonkép restaurálása. Elkészült a szószék helyreállítása, az altemplomban 136 sírtábla restau­rálása. Az összes fából készült barokk szobor és az oltárképek kereteinek restaurálása is megtörtént – ismertette a megyés püspök hozzátéve, hogy a munkálatok befejezése után idén augusztusban újra megnyitják a székesegyházat.

Hatalmas felületen, 1800 négyzetméteren nyerték vissza régi fényüket a templom freskóiForrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, az utóbbi években megszoktuk, hogy szomorú hírek érkeznek Nyugat- és Észak-Európából, Brüsszelből. Nem indítanak kötelezettségszegési eljárást egyes országokkal szemben, ahol papokat gyilkolnak, keresztény templomokat szentségtelenítenek meg. Kiemelte azt is, akkor azonban mégis indul eljárás, amikor egy kormány ki mer állni a keresztény értékek és a gyermekek védelme mellett. – Ettől függetlenül a mi feladatunk és felelősségünk, hogy az értékeket védjük és mentsük, legyen az lelki vagy fizikai – hangsúlyozta Soltész.

– Ha van ezer év mögöttünk, akkor hinnünk kell abban, hogy lesz ezer év utánunk is. Kötelességünk, hogy a kései utódoknak megőrizzük és átadjuk a templomot – fogalmazott Vargha Tamás országgyűlési képviselő.

 

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a templom felújítása az örök értékek megmentéséről szól, amelyek meghatározzák Székesfehérvárt is. Szimbolikusnak nevezte, hogy a felújítás éppen a városalapítás 1050. évfordulójának évében fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában