Frissen Fejérből

2022.02.15. 07:15

A tél végi metszéseket végzik a parkfenntartó szakemberek Fehérváron

A városgondnokság parkfenntartó szakemberei már elkezdték a bokrok-fák metszését Fehérvár közterületein. Fontos célja a tél végi, vegetációs időszak előtti metszéseknek, hogy a közterületeken lévő növények egységes képet adjanak majd tavasszal és nyáron.

FMH

A cserjék, sövények tövét is megtisztítják, hogy szép, egységes képet mutasson a terület

Forrás: Városgondnokság

Jelenleg Székesfehérváron mintegy 83 ezer négyzetméteren találhatók cserjék, több mint 26 ezer négyzetméteren sövény és közel ötezer négyzetméteren rózsaágyás – tájékoztat honlapján a városgondnokság. Mint írják, több mint száz ember dolgozik a parkfenntartásnál, akiknek a többsége szakképzett dolgozó. 

A metszés is egy szakmunka, amely megalapozza a nyári vegetációs időszakot és a további fenntartási munkákat. Olykor drasztikusnak tűnhet a metszés, de a növény megújul tőle és sok fiatal, szép hajtást növeszt – hívta fel a figyelmet Homoki László kertészmérnök, a városgondnokság közterület-fenntartási vezetője. 

A cserjék fiatalító, ritkító metszésénél az elöregedett részeket levágják, amivel arra késztetik a növényt, hogy alulról több új hajtást hozzon. Sokszor meglepődnek az emberek ezen a drasztikusnak tűnő beavatkozáson, de ezzel a kertészeti fogással a cserjék élettartamát is növelik. Érdemes lesz majd május végén, június elején megnézni a visszametszett növényeket, amelyeken látható lesz, hogy mekkora hajtásnövekedés indult. 

A parkfenntartó kertészek törekednek arra, hogy a nyesedéktől a munka végén mihamarabb megtisztítsák a területet. A mulcs – amivel időről időre az ágyásokat feltöltik – a fák gallyazásából visszamaradt nyesedék, a cserjék felaprított nyesedékéből pedig komposzt lesz. 

A frissen ültetett, úgynevezett támasztókarós fáknál is van feladatuk a kertészeknek: ezeknél a növényeknél utómetszést végeznek, ugyanis a fa koronáját hozzá kell igazítani az ekkor még kisebb gyökérzethez, hogy az arányok megfelelőek legyenek. 

A forró nyarak miatt is szükség van erre, hogy a fiatal csemeték könnyebben átvészeljék majd azt az időszakot, ugyanis ha kicsi a gyökér és nagy a korona, akkor sokkal több vizet párologtat a fa, mint amennyit fel tud venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában