Frissen Fejérből

2022.02.15. 07:10

A tavaszi esőzés mentheti meg a szezont a Velencei-tónál

Aggódnak a horgászok (is) a Velencei-tónál, nem hiszik, nem bíznak abban, hogy jó lehet az idei szezon.

Tihanyi Tamás

Forrás: FMH-Archív / TT

Többen elszállították a tél közeledtével vízi járműveiket a Velencei-tó partjáról, sokan azonban úgy vélekedtek: nincs miért. Talán nekik volt igazuk, hiszen eddig sem jött el az igazi tél. 

Vasárnap a Szúnyog-sziget nyugati kikötőjében néhányan éppen azzal foglalatoskodtak, hogy lapáttal iszapot merjenek a talicskába, és kiássanak legalább annyi helyet, hogy a csónakjuk éppen elférjen. 

Amikor azt kérdeztem, szerintük meddig lehet idén kievezni, azt mondták, talán júniusig lesz használható a kikötő. És nem voltak túl pesszimisták. A különböző ágazatok szakemberei sem derűlátóak. Csodát tenni ugyanis nem lehet: súlyos csapadékhiány jellemző a Velencei-tóra és a hozzá kapcsolódó vízgyűjtő területekre, most már évek óta. Változást csak remélni, jósolni azonban nem lehet. 

A Velencei-tó vízállása, úgy tűnik, hosszú időre meghatározza a környezetünkről való közgondolkodást Fejér megyében. Nem lehet ez másként, hiszen minden felelősen tájékozott embert érdekel, miként fordul szeretett tavunk sorsa. A kulcsszó azonban továbbra is az aszály, a súlyos csapadékhiány. 

Aki figyelemmel kísérte a vízállás legutóbbi napokban való ingadozását, az láthatta, hogy már pénteken is elérte a 100 centimétert a tó, de aztán ez az érték visszaesett a hétfői 98-99 centiméterre. 

Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője egyike azoknak, akik naponta szembesülnek a történtekkel. 

Emlékezete szerint 2003-ban a vízszint 87 centire csökkent, ám egy jó erős tavaszi esőzés hatására elérte a 130 centiméteres magasságot. De ez – tudja ő is – csak egy elmélet, amelyben csak kétségek között bízhatnak azok, akik a turizmusból, az idegenforgalomból élnek. 

A szövetség egyelőre kivár, ők annyit tehettek, hogy nem emelték meg a területi jegyek árát, azaz ma a Velencei-tó az egyik legolcsóbb horgászvíz, hiszen a legtöbb helyen emelték az árakat. 

Várnak a telepítésekkel a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének szakemberei addig, amíg megbízható léptékben nem emelkedik meg a Velencei-tó vízszintje: akkor is elsősorban pontyokat juttatnak majd a vízbe, a sokkal kényesebb rablóhalak helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában