30 milliárdos fejlesztés

2022.02.25. 07:10

A jövőt építik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

Közel 30 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Mechatronikai Technológiai és Innovációs Parkot hoznak létre az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán az egyetem és Székesfehérvár együttműködésében.

Baráth Eszter

Kovács Levente rektor elmondta, a létrejövő mechatronikai park egyedülálló lesz az országban

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A jövőbe mutató beruházás a helyi és a nemzeti gazdaság növekedését célozza és nagyban segíti a helyi kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység erősödését is. A terveket az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán ismertették, ahol beszédet mondott Kovács Levente, az egyetem rektora és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, akik mindketten a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjai.

 

– Egy korszakalkotó stratégiai pillanat küszöbén vagyunk, hiszen az Óbudai Egyetem a fenntartó alapítványával, valamint Székesfehérvárral immár hivatalosan is megkezdi azt a munkát, ami egy Mechatronikai Technológiai és Innovációs Park létrehozását, megépítését jelenti – kezdte beszédét Kovács Levente. Az egyetem rektora elmondta, az innovációs és a science parkok a felsőoktatási modellváltás fontos részét képezik, hiszen ezek támogatják a vállalkozó és befektető szellemű kutatást, oktatást.

 

Az intézmény rektora hangsúlyozta, hogy ez a fejlesztés országos és régiós szempontból is meghatározóvá tudja tenni az intézményt. Az egyetem perspektívájából három fontos tényt emelt ki Kovács Levente: – Az első, 2021. október 1-jétől az egyetem a modellváltó intézmények sorába lépett. A másik, hogy az Óbudai Egyetem az egyedüli magyar felsőoktatási intézmény, amely három technológiai és innovációs parkot valósít meg, Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okosipari, Zsámbékon pedig jövőipari profillal. A harmadik pedig, hogy az Óbudai Egyetem jelen tanévben jelent meg hivatalosan minősítve a Times Higher Education nemzetközi ranglistán, egyből az 1079. helyre sorolva. Cser-Palkovics András kiemelte, egy nagyon fontos egyetemi fejlesztésről van szó, amivel kapcsolatban fontos kijelenteni, milyen a kapcsolat van Székesfehérvár és az Óbudai Egyetem között. – Szeretném a város részéről egyértelművé tenni, hogy ez a kapcsolat stratégiai jelentőségű. Ebbe az irányba indultunk el évekkel ezelőtt közösen – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a városnak szüksége van egy nagy egyetemi háttérre, beleértve a helyben és az ország más pontjain zajló képzéseket, fejlesztéseket, ugyanakkor a kapcsolat mindkét fél számára fontos, hiszen az egyetem egy olyan városban működik, amely meghatározó ipari centruma a gazdaságnak.

 

– Ami ennek keretében létrejön, az a jövő, a jövőnk! – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában