Frissen Fejérből

2022.02.15. 15:30

A házasság fontosságát vallják Fejér megyében is

A középkortól vált jellemzővé a jegygyűrű viselése, amit a feleség jelölt kapott a leendő férjtől, amolyan zálogképpen az eljegyzési ceremónián, hogy nősülési szándékai komolyak.

Hajdú Marianna

Forrás: pixabay

Emberemlékezet óta nagy hangsúlyt fektetnek a házasságra. Bár napjainkra ez az intézmény is megreformálódott, és talán egyesek számára már avíttnak is tűnhet, mégis sokan vallják, hogy ez a fajta összetartozás a társas kötődés legmagasabb szintje.

Balázsnak és feleségének, Barbarának egybehangzó a véleménye, hogy a házasság a tisztelet és az összetartozás fontosságának a kifejezése. 

– Számomra a házasságban egy családdá válunk, ami egy sokkal bensőségesebb érzés és a partnerkapcsolat is egy magasabb szintet ér el meséli Barbara.

Egy kapcsolatot működtetni is kell. Számukra  alapvető  fontosságú az őszinteség, a jó kommunikáció, hogy mindent meg tudjanak beszélni. Balázs hangsúlyozta a partnerséget is mindenben, és természetesen az intimitás is ide tartozik.

Barbara szerint a házasságban ugyan szükség van egyfajta alkalmazkodásra, de nem szabad feladnunk önmagunkat, mert csak így leszünk képesek együtt tovább fejlődni. 

Mikor azt kérdezem, mit adott számukra a házasság, Balázs határozottan állítja, számára nem volt éles váltás. 

– Inkább egy folyamat volt az életemben, mert mielőtt elvettem Barbarát el akartam venni, miután elvettem meg jó ötletnek tartottam, hogy megtettem. Ez pontosan ugyanahhoz a személyhez és korrektúrához tartozik.

Barbarának viszont már határvonalat jelentett. Gyermekként arról álmodozott, hogy egy szép napon megérkezik az életébe az igaz szerelem. 

– Az esküvővel ez a kislánykori vágyam valósult meg azon a júliusi napon. Másnap a nászútra már ezzel a beteljesült álommal a lelkemben indulhattam el. 

Több szempontból is érzi a házasélet előnyeit. 

– Nekem, mint nőnek, érzelmi biztonságot is nyújt. Egy házasságból kilépni is nehezebb, ott az ember jobban átgondolja a nézeteltéréseket, egy házasságot meg akar menteni. A társadalmi megítélés is fontos, sokkal nagyobb tisztelet övez napjainkban is egy férjezett nőt vagy egy nős férfit. Ez a fajta megbecsülés számomra is fontos.

Barbara és Balázs, Székesfehérvár Forrás: Család

 

 

Hajmási Attila, mint mondja, már régóta házas. A családot, a családon belüli kapcsolatokat, az általuk nyújtott biztonságot tartotta mindig fontosnak és úgy gondolta, hogy a családalapításnak ez az alap köve. 

– Ez természetes volt, hogy ennek így kell záródnia. 

A szeretet, a szerelem, a másik fél elfogadása, ami szerinte elengedhetetlen egy kapcsolatban.

Hajmási Attila, Lepsény Forrás: Hajdú Marianna/feol.hu

 

–Elvárás volt a szülők részéről, nem volt divat együtt élni, főleg falun, és persze a szerelem is motivált. 

Kiss Márta, aki már hosszú ideje a második házasságában él, nem hiszi, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Első házassága – ami 20 évig tartott – rácáfolt erre. Kell a megértés, hogy az értékrend egyforma legyen, egyformán gondolkozzunk, és lássuk a világot.

 – A második házasságomban élek és tapasztalatból mondom, hogy az ellentétek, ha vonzzák is egymást, semmiképp sem tartják együtt. Annyit várjunk a másik embertől, amennyit mi is adni tudunk.

 Élete társától mindent megkap, ami fontos számára. Harmónia, nyugalom, szeretet. 

– Az a szeretet, amit a gyermekeimtől kapok, egészen más, mint amit a párom nyújt.

 

Kiss Márta, Polgárdi Forrás: Hajdú Marianna/feol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában