Frissen Fejérből

2022.02.03. 07:20

A fél évszázados vezetékek cseréje biztonsági szempontól is fontos a tóvárosi otthonokban

Évek óta tartó, 100 millió forintos nagyságrendű áramfejlesztési projekt végére kerül pont jövőre a tóvárosi szövetkezet lépcsőházai­ban. A munkálatok során megduplázódik az áramellátás teljesítménye. A költségek javát a lakók maguk állják lakás-takarékpénztári forrásaikból.

S. Töttő Rita

Antal Péter, Borsos Dávid és Szabó Róbert dolgoznak a Tóvároson

Fotó: S. Töttő Rita/Fejér Megyei Hírlap

Immáron negyedik éve zajlik a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet lépcsőházaiban az épületek villamosenergia-hálózatának méretlen és a lakásokat ellátó mért szakászainak felújítása. A szövetkezet 23 lépcsőház üzemeltetését végzi, ezek közül eddig 17-ben végeztek az 50 éves vezetékrendszer cseréjével – mondta el a hírlapnak Szabó Ernő, a szövetkezet vezetője, kiemelve: a feladat forrása a lakók által a közös költségben nyolc év alatt fizetett lakás-takarékpénztárból kinyert összeg, ami egy lépcsőház esetében 7 000 000 Ft. 

 

– A nyertes kivitelezővel megkötött szerződés és a vezetékek beszállításának együttes összege 8 237 000 forint. A különbséget a bevételekből finanszíroztuk. Azzal, hogy a vezetékbeszerzést külön megpályáztattuk, 1 271 000 forintot takarítottunk meg, csak egyetlen épületen – mutatott rá Szabó Ernő, hozzátéve, ezt a megoldást minden lépcsőháznál alkalmazzák. A közel százmilliós nagyságrendű projekt végén minden lakó 32 amperes biztosítékot kap. 

 

– A feladat elvégeztetését indokolja, hogy az épületek 50 évesek, a vezetékek túlterheltek, vékonyak, a műszaki állapotuk – egyes helyeken – alátámasztja ezt a döntést – fogalmazott a szövetkezet vezetője. – Hamarosan a többi lépcsőház is sorra kerül, ahogy lejárnak a lakás-takarékpénztári szerződések és felszabadulnak az így megtakarított összegek. Jelenleg zajlik a Tóvárosi lakónegyed 53. és 57. alatt, áprilisban folytatják az 54. és 58. számú házakban, s májusban kerül sor az 55. és 56. számú lépcsőházakra. Ekkor ér véget a villanyhálózat felújítása, a közösségi hálózat – azaz a pince, lépcsőház, lift, kaputelefon áramellátása – kivételével. Ez utóbbira jövőre kerülhet sor. 

Szabó Róbert, a kivitelező csapat vezetője hozzátette: az elmúlt években, évtizedekben megnövekedett a lakók energiaigénye, amit csak úgy lehet kielégíteni, ha az E.On betáplálási, azaz csatlakozási pontjától teljesen kicserélik a hálózatot, illetve az összekötő berendezést: kapcsolókat, szerelvényeket, biztosítékokat.

 

– Utána a mérőóráktól felhúzzuk az új vezetéket minden lakónak, s ezután mindenkinek 16-ról a duplájára, azaz 32 amperre lesz bővítve a „teljesítmény”. Ám lényeges tudni, hogy ez a közös, de minden lakást érintő fejlesztés csak a lakásokig terjed. A lakásokon belüli – tehát az ingatlan tulajdonosának a saját – vezetékrendszerét minden lakónak magának kell fejlesztenie, azaz hozzáigazítania a hálózatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában