Frissen Fejérből

2022.01.25. 17:30

Vízügyi fejlesztések Fejér megyében

Megyénk vízügyi és vízgazdálkodási helyzetéről a Közép-dunán­túli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatta lapunkat. A vízügyi igazgatóság kezelésében áll hazánk természetes nagy tavai közül a Balaton és a Velencei-tó, valamint 10 víztározó, 120 kilométer hosszúságú folyó, 924 kilométer kisvízfolyás, 282 kilométer belvízcsatorna és 242 kilométer árvízvédelmi töltés.

V. Varga József

Szajkó Lajos gátőr 2021 szeptemberében nyitotta meg a pátkai víztározó zsilipjét

Forrás: FMH-Archív (NN)

Összességében elmondható, hogy a 2021-es esztendő az átlagosnál jelentősen szárazabb év volt. Agárdon az 1991–2020 közötti sokéves átlag 86 százalékának megfelelő csapadék hullott le. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy márciusban és júliusban is elenyésző mennyiségű csapadék hullott, a sokéves átlag 3-6 százaléka. Januárban, júniusban és októberben is csak a sokéves átlag 54-74 százaléka hullott le. Az év legcsapadékosabb hónapja május volt, ekkor 66,5 milliméter csapadék hullott, ami a sokéves havi átlag 112 százaléka. Az egy nap alatt lehulló legtöbb csapadékot szeptember 29-én mérték, az aznap lehullott mennyiség 39,7 milliméter volt, ami a szeptember havi sok­- éves átlag 78 százalékának felel meg. Agárdon január 10-éig 2 milliméter csapadék hullott. 

A múlt év a hőmérséklet szempontjából igen változékony volt. A középhőmérséklet vegyesen hol meghaladta, hol alulmúlta a sokéves átlagot. A legmelegebb hónap július volt 24,1 Celsius-fok középhőmérséklettel. Az év hőmérsékleti maximumát, 37,2 Celsius-fokot július 8-án mérték. A leghidegebb hónapnak január bizonyult, 1,9 Celsius-fok középhőmérséklettel. A leghidegebbet, –10,2 Celsius-fokot január 18-án mérték. 2021. január 1-je és 2022. január 10-e között összesen 82 fagyos, 1 zord és 6 téli nap, illetőleg 7 forró, 40 hőség- és 93 nyári nap volt. Az értékeléshez az agárdi állomás adatait használták fel. 

A vízhiány monitoring állomások (Csókakő, Enying, Pusztaszabolcs) adatai alapján 2021-ben márciustól kezdődően április közepéig többnyire enyhén, majd közepesen aszályos volt megyénk területe. Az áprilisi csapadékok hatására megszűnt, és egészen júniusig nem is jelentkezett vízhiány, amikor a nagy szárazságok miatt a hónap végére már erősen aszályossá vált Fejér nagy része. A helyzet csak július végén kezdett javulni. Szeptemberben az újra fokozódó csapadékhiány miatt erősen aszályos lett a megye jelentős területe, és csak a szeptember végén le­hulló csapadékok hatására vált újra aszálymentessé. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hathavi előrejelzése szerint az átlagosnál kissé szárazabb hónapok várnak ránk az előttünk álló időszakban. Januárban és februárban a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékletekre számíthatunk, az ezt követő időszakban pedig az átlagosnál melegebbre. 

A vízjárást tekintve a fehérvárcsurgói-tározó legalacsonyabb vízszintjét 2021 első napján mérték, ekkor 183 centiméter volt a vízállás. Májusig folyamatosan emelkedett a vízszint, a legmagasabb vízállást május 28-án mérték. A 422 centiméter 22 centiméterrel haladta meg a másodfok értékét. Május végétől fokozatosan csökkent a vízszint, november 24-én 294 centiméteren volt az éves minimum. A decembert rendkívül lassú vízszintemelkedés jellemezte, 2022. január 22-én a víz­állás 316 centiméter volt. 

A zámolyi-tározó vízállása 2021. január elején 369 centiméter (mederteltség 42 százalék) volt, majd az év első felében többnyire lassú és változó intenzitású növekedést produkált. Az évi maximumot (421 centiméter, mederteltség 64 százalék) június 9-én érte el, ezzel a tározó vízszintje egész évben a maximális üzemvízszint alatt maradt. A nyár elején még némileg hullámzó tendenciát figyeltek meg, utána pedig már jóval egyenletesebben csökkent a vízállás. A tározó teljes leürítését célzó vízeresztés szeptember 22-én kezdődött, ekkor a vízállás 368 centiméter (mederteltség 42 százalék) volt, és november 10-én csökkent a víz szintje a mérce 0 értéke alá. A tározó jelenleg átfolyó rendszerben üzemel, a teljes leengedett vízmennyiség november 9-éig 2,3 millió köbmétert tett ki. 

A pátkai-tározó vízállása a múlt év elején 454 centiméter (mederteltség 28 százalék) volt, azután az év első két hónapjában nem egyenletes, de stabil növekedést mutatott. A tavaszi ingadozás után június elejére megemelkedett a vízszint, majd újra csökkent a zámolyi­tározó vízeresztése megkezdéséig, ekkor a vízállás 435 centiméter (mederteltség 23 százalék) volt. November elejéig erőteljesen meredeken növekedett a vízszint, majd stagnálás, illetve enyhe növekedés következett, mely a december 3-ai maximum értékben (egyben ez az évi maximum is), 519 centiméterben (mederteltség 48 százalék) csúcsosodott ki. A tározóból három alkalommal történt vízeresztés az év során. Szeptember 16–17. között 30 ezer köbmétert (a Velencei-tó vízszintemelkedésére vonatkoztatva 1,2 tómilliméter), szeptember 26-ától október 1-jéig 110 ezer köbmétert (a Velencei-tó vízszintemelkedésére vonatkoztatva 4,6 tómilliméter) eresztettek le az üzempróbák során. A próbák a magas klorofilltartalmú tározóvíz vízminőségi változásának vizsgálatát célozták. December 1-jén újabb eresztés kezdődött meg, mely jelenleg is folyamatban van; ennek megfelelően a tározó vízszintje csökkenő tendenciát mutat az utóbbi időszakban. A tározó vizének az eresztés során tapasztalt vízminőségi változásai alapján a szakvéleményben foglalt kritériumoknak megfelelően december 8-ától megkezdődhetett a Velencei-tó vízpótlása az elrendelt vízkormányzások révén, és január 10-éig vízpótlási célból 1,45 millió köbmétert engedtek le (a Velencei-tó vízszintemelkedésére vonatkoztatva ez 59,9 tómillimétert jelent). A tározó vízállása január 22-én 435 centimétert (mederteltség 27,5 százalék) mutatott. 

A Velencei-tó vízállása 2021. január 1-jén 108 centiméteren (mederteltség 69 százalék) állt, már ekkor 22 centiméterrel elmaradva az alsó szabályozási sáv 130 centiméteres értékétől. A vízszint lassú emelkedésének eredményeként az éves maximális vízállás 114 centiméternek adódott február 11-én. Márciustól szeptemberig a vízállás csökkenő trendjét csak a májusi csapadékok törték meg, de a tó vízállása folyamatosan az alsó szabályozási sáv értéke alatt maradt. A tó napi átlagvízállásának minimumát (71 centiméter, mederteltség 51 százalék) szeptember 21-én érte el a vízszint, és ez az érték még további öt napig fennmaradt. Ekkor az alsó szabályozási sávtól 59 centiméter hiányzott. Szeptember végétől azután stagnálás és lassú növekedés jellemezte, jellemzi a tó vízszintjének alakulását. A december 8-a óta zajló vízpótlás során január 10-éig már 1,45 millió köbmétert vezettek be. A tó vízállása 2022. január 22-én 95 centiméter volt, mederteltsége 62,9 százalék, és lassan emelkedik a vízszintje.

Előző cikkünket IDE kattintva olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában