Jogszabály is módosult

2022.01.13. 18:22

Tovább éleződik a velencei járóbeteg szakellátó ügye

Olyannyira fokozódik a a Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó körüli feszült helyzet, hogy a tegnapi napra rögtönzött ülést hívott össze a térség országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán.

Déri Brenda

Bizonyára sokak ismerik már az egészségügyi intézménnyel és az élén álló ügyvezető igazgatóval, Ferencz Péterrel kapcsolatos közelmúltbeli történéseket, melyek idestova egy éve zajlanak. Legutóbb arról számoltunk be, hogy 2021. december 31-ével a szakellátóban többségi tulajdonos Velence Város Önkormányzata vissza kívánja hívni Ferencz Pétert a posztjáról, és kinevezné a pusztaszabolcsi háziorvost, Egyed Pétert, aki egyben alpolgármester is ugyanott.

 

Ehhez azonban a jogszabályok szerint az országos kórház-főigazgatójának, Jenei Zoltánnak az egyetértő nyilatkozatára volt szükség, ami akkori cikkünkig nem érkezett meg. Az ülésen azonban megtudtuk, hogy azóta módosultak a vonatkozó jogszabályok. Az ügyvezető, Ferencz Péter azon túl, hogy ismertette a szakrendelő aktuális helyzetét, elmondta, az egyik ilyen módosult jogszabály, hogy az országos kórház-főigazgatója már nem élhet az egyetértő nyilatkozat kibocsájtásának jogával.

 

Mindezek ismeretében Tessely Zoltán a következőképp nyilatkozott: – Bár a jelenleg fennálló helyzet nem engem érint elsősorban, hanem a tulajdonos önkormányzatokat és az igazgató urat, de kötelességemnek érzem, hogy a terület ország- gyűlési képviselőjeként megoldást találjunk, mert első körben az itt élők érdekeit kell figyelembe vennünk és szolgálnunk. Velence város vezetőinek ténykedései pedig nem ezt a célt szolgálják. Meggyőződésem, hogy nincs semmi működésbeli probléma a szakellátóval és az élén álló, Ferencz Péter munkájával sem, akivel az elmúlt hónapokban éppen egy olyan kormány-előterjesztésen dolgoztunk, ami ugyancsak az itt élőknek biztosít szélesebb ellátásbeli lehetőséget, ez pedig egy egynapos sebészeti központ kialakítása az intézményben. – zárta Tessely Zoltán.

 

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián tóparti lakosként hangsúlyozta, súlyos hibának tartja Ferencz Péter menesztését, és célzott politikai megmozdulásnak nevezte a velencei városvezetés ezzel összefüggő tevékenységeit. Szerinte csak az a fontos, hogy mi az, ami a tó környékén élők érdekeit szolgálja; az ügyvezető leváltása pedig ennek szöges ellentéte, mert ellátási kockázatokat eredményezhet.

 

A kis tulajdoni hányaddal rendelkező hét önkormányzat közül hat volt jelen, és valamennyi fel is szólalt az igazgató mellett. Egyöntetűen kimondták: nem szeretnék, ha leváltásra kerülne és azt kérik Velence Város polgármesterétől, Gerhard Ákostól, hogy vonja vissza döntését, miszerint Egyed Pétert nevezné ki új intézményigazgatónak. A velencei városvezető nem fejezett ki egyértelmű állásfoglalást, hogy a kérésnek eleget tesz-e, vagy pedig tovább folytatja a képviselő-testülettel a már ismert eljárást. 

 

A rendkívüli ülést lezárva Tessely Zoltán nyomatékosan kérte Gerhard Ákos polgármestert, hogy változtassa meg döntését, mely leváltani kívánja Ferencz Pétert. Ezzel támogassa a jelenlegi intézményvezetőt munkájának folytatásában, lehetővé téve a járványügyi helyzet során is tanúsított kiemelkedően példás szakmai munka további zavartalan folytatását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában