Frissen Fejérből

2022.01.26. 14:00

Szétmálló épületek a Vörösmarty téren - Ki felelős az ebből adódó balesetért, kárért?

Decemberben Budapesten egy nő életét vesztette, miután egy erkély kilazult korlátja miatt a mélybe zuhant. De nem kell a fővárosig menni, hogy bomló épületszerkezetből adódó gondokkal talál­kozzunk. Székesfehérváron is van több málló társasház, például a Vörösmarty téren rögtön kettő. Vajon ki fele­lős a lehulló szerkezeti elemek okozta balesetért, kárért?

Tóth Réka

A házat kezelő lakásszövetkezet ígéri, műszaki kollégáik megnézik a Vörösmarty téri erkély állapotát

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője elmondta, magánszemélyek esetében nem túl gyakoriak az épületszerkezet omlásából adódó balesetek, inkább az ingatlan körül parkoló gépjárműveknél jelenthet nagyobb problémát az, ha a ház szerkezetének egy része leesik. 

Ha fennáll a balesetveszély egyes házaknál, akkor mindenképpen fel kell tüntetni, hogy veszélyes a szerkezet. Ha ez elmarad, akkor felelősségre vonható az ingatlan. A továbbiakban a kártérítés attól függ, hogy milyen biztosítási szerződéssel rendelkezik a kérdéses ház. Általában a felelősségbiztosítási rész terjed ki az ilyen típusú esetekre. 

Nem mindenki megy át nyugodtan a rossz állapotban lévő sarokerkély alatt

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megkérdezett székesfehérvári közös képviselők egybehangzó véleménye szerint is a szerkezet elhasználódásából adódó omlásért általában a mindenkori társasház felel, a társasház biztosítása kell hogy állja az okozott kárt. Ennek ellenére van ettől eltérő forgatókönyv is, amikor nem teljesen egyértelmű, kinek a felelőssége a bekövetkezett baleset. 

 

Csárády László közös képviselő elmondta, hogy történt már Székesfehérváron olyan eset, hogy egy külső ablakszárny kiesett, és egy ott parkoló gépjárműben okozott kárt. A közös képviselő szerint ilyenkor egyértelművé válik a lakástulajdonos felelőssége is, hiszen a lakáshoz tartozó ablakok rendbetételéért, cseréjéért és karbantartásáért ő felel. Ilyen esetben a tulajdonos felelősségbiztosítása kell hogy állja a kárt. Előfordul viszont, hogy lakáson belülre nem kötnek biztosítást, így a költségek jobb esetben a társasház biztosítására hárulnak. 

 

A közös képviselő elmondta, a Vörösmarty téren lévő zöld ház (5-ös) esetében, bár a felvetődő kisebb szerkezeti problémákat tudják – és fogják is – orvosolni, ha azt a lakók jelzik a közös képviselet számára, de az csak átmeneti megoldás. Hosszú távon a társasház teljes felújítása hozna eredményt, ez viszont hatalmas összeget jelent, amit pedig a kevés lakásszámú lakóközösség támogatás hiányában nem engedhet meg magának.

 

A zöld épület melletti, rózsaszín (7-es) ház (képünkön)esetében is problémát jelent a külső vakolat, szerkezet bomlása. Ezzel kapcsolatban telefonon felkerestük a házat kezelő Székesfehérvári 1. Számú Lakásfenntartó Szövetkezetet, ahol első körben azt a választ adták, nem tudnak veszélyhelyzetről, ám megígérték, kiküldik a műszaki kollégákat ellenőrizni az erkély állapotát. Kérésükre további kérdéseinket írásban tettük fel, amire lapzártánkig nem érkezett válasz. Ha ez megtörténik, természetesen közöljük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában