A magyar gyerekek negyede zöldóvodába járhat

2022.01.02. 12:00

Szemléletformálás: egyre több a „zöldóvoda” és az ökoiskola

Több száz közoktatási intézmény vett részt idén is az Agrár­minisztérium környezeti nevelési programjain és pályázatain. Az agrarszektor.hu szerint az ökoiskolák és a zöldóvodák száma egyre bővül, nagyon sok intézmény jelentkezett a címekre 2021-ben is. A minisztérium diákpályázatain pedig mintegy 1500-an vettek részt.

FMH, S. Töttő Rita

Szemléletformálás: egyre több a „zöldóvoda” és az ökoiskola

Forrás: Pixabay

A környezeti nevelés, szemléletformálás és a természeti értékek bemutatása az Agrár­minisztérium egyik kiemelt feladata – minden korosztály tekintetében. Számos olyan programba vonja be a tárca az iskolákat, melyekben a szemléletformálás kiemelkedő cél. A minisztérium közleménye szerint az egyik legnépszerűbb program idén is a Zöldóvoda hálózat. Ennek most 1033 intézmény tagja az országban. Ez a szám a jövőben azonban tovább bővült: idén ugyanis számos intézmény van a 190 pályázó között, amely első alkalommal méretteti meg magát a „zöldóvoda” címért. Az agrarszektor.hu tudósítása szerint a pályázatok elbírálását követően a hálózat 42 óvodával tovább bővült, ami azt jelenti, hogy jelenleg a hazai óvodák 23 százaléka rendelkezik e minősítéssel. Vagyis mondhatni, a magyar gyerekek negyede zöldóvodába járhat. 

 

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint idén 15 éves a kisgyermekkori környezettudatosság-fejlesztés támogatását célzó Zöldóvoda pályázat. „Fontos, hogy az óvodás korosztály életkorának megfelelő módszerek segítségével, élményeken, tapasztalatokon keresztül ismerkedjen meg a természet- és a környezetvédelem fontosságával. Ennek érdekében a tárca idén képzési programot is indított Fiúról apára elnevezéssel, amelyen először a zöldóvodák 20 bázisintézményének pedagógusai vettek részt” – áll a tárca közleményében, ahogy az is: a továbbképzés mellett különböző segédanyagokat, könyveket, eszközcsomagot tartalmazó oktatódobozt is biztosít a tárca a részt vevő intézményeknek, melynek segítségével a pedagógusok játékos formában építhetik be a környezettudatos szemléletet az óvodások gondolkodásába. Szintén a bázisóvodák részére készült egy interaktív báb­előadás Hálás vizek címmel, amely a környezettudatossággal kapcsolatos kérdéseket állította a történet középpontjába játékos formában. Az előadás mintegy félezer kisgyermekhez jutott el, de a nagyközönség is láthatta az idei OMÉK-on. 

„Kertész leszek, fát nevelek…” 

Forrás: Illusztráció/ Nagy Norbert-Archívum

Mindemellett tovább bővült idén az ökoiskolák hálózata is. A környezettudatosságot és a fenntarthatóságra nevelést erősítő programot az oktatásért felelős tárca koordinálja az Agrárminisztérium közreműködésével. Idén 94 intézmény szerzett először Ökoiskola címet, 81 iskola sikeresen megújította korábban elnyert ökoiskola címét, míg 55 intézmény érdemelte ki az Örökös ökoiskola minősítést. Az agrártárca által fenntartott 55 szakképző iskola 87 százaléka rendelkezik Ökoiskola vagy Örökös ökoiskola címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában