Tehetséggondozás

2022.01.02. 20:00

Szellemi, kulturális, oktatási központ a Mathias Corvinus Collegium

Fejér megyeszékhelyén 2021. január óta van jelen a Mathias Corvinus Collegium, az MCC. Östör Annamária önkormányzati képviselő a Grand Inkubátorház emeletén található fehérvári központ képviselet-vezetője, vele beszélgettünk a szervezet múltjáról, jelenéről, a 2020-as mérföldkőről.

Majer Tamás

Forrás: FMH-Archív (PT)

– A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától a felnőttkorig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat – olvasható a szervezet honlapján. – Az MCC a nemzetért és a szűkebb közösségükért tenni akaró, lelkes fiataloknak ad lehetőséget arra, hogy képességeiket kibontakoztassák, a legkitűnőbb hazai és külföldi oktatóktól tanulhassanak, mindezt térítésmentesen, földrajzi és anyagi helyzettől függetlenül, Magyarország javát szolgálva és az összmagyarság boldogulását szem előtt tartva – írják. 

 

– A Tombor család alapította 1996-ban [az MCC-t], a tihanyi bencés szellemiséget próbálták meg beleplántálni. Először nyári tábor volt, aztán elkezdték a munkát Budapesten az egyetemistákkal, először egy lakásban, később megkapták a Somlói úti volt munkásőrlaktanyát, ott folyt az egyetemistáknak szóló képzés, majd 2001-től egy bentlakásos kollégium indult, 47 fővel. Később mindez kibővült, 2015-ben jött egy fordulópont, amikor az oktatási programot kiterjesztették az általános iskolásokra is, az ötödik évfolyamtól kezdődően – nyilatkozta lapunknak Östör Annamária. Látható, nem új szervezetről van szó. A nagy mérföldkövet azonban a tavalyi, a 2020-as esztendő hozta el az MCC számára. 

 

– Kormányzati támogatással bővülhetett az MCC hazai és nemzetközi tevékenységének kiépítése – mondta Östör Annamária. 

Határon belül a főváros mellett jellemzően egyetemi központoknak számító városokban, illetve megyeszékhelyeken van jelen az MCC, de határon túl is gyarapodik, terjeszkedik. Erdélyben már fél tucat MCC-központ működik. Fontos célkitűzése a kollégiumnak, hogy a határon túli magyarokat is megszólítsa. A Felvidéktől kezdve Erdélyen és Kárpátalján át egészen a Délvidékig, és a távlati tervek között egy ausztriai, bécsi központ is szerepel. 

Östör Annamária kifejtette, a fehérvári MCC-központ a város közéletében is szereplő kíván lenniForrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron elérhető a FIT, azaz a Fiatal tehetség program, ez szól a felsős általános iskolás diákoknak, valamint a középiskolás program is. Östör Annamária rámutatott, hogy az említett programokban elinduló diákok kezét később sem engedi el az MCC. Bekerülhetnek az egyetemi programba, az úgynevezett juniorképzésbe is, tagjai lehetnek a vezetőképző akadémiának s számos más programnak is; posztdoktori, posztgraduális képzései is vannak az MCC-nek. 

Az egyetemi program a felsőoktatásba beiratkozó nappali tagozatos hallgatók számára nyitott. Ösztöndíjak, a hallgató szakirányának, érdeklődésének megfelelő külföldi kutatások folytatása is elérhető az MCC segítségével. Már a Fiatal tehetség programban is segítik a diákok nyelvtanulását: beszédkészség-fejlesztő idegen nyelvi foglalkozások során.

 

– Szeretnénk Székesfehérvár életében is részt venni egyfajta szellemi, kulturális, oktatási központként, ezért különböző rendezvényeket tartunk – mondta még el Östör Annamária. – A szülők akadémiájával indítottuk ezek sorát, hiszen azért mégiscsak az oktatás-nevelés az elsődleges feladat. Ide a tehetséges gyerekek szüleit is meghívtuk, részt vehettek a programokon. Nagyon érdekes tapasztalat volt, hogy nagyon-nagyon sokan jöttek el tanácsot kérni. Kötetlen beszélgetésekkel, akár egyéni tanácsadással is szolgáltak számukra a pszichológusok – folytatta. 

– A különböző szakmai programok témáit aszerint próbáljuk kiválasztani, hogy minél inkább aktuális legyen, érintsen társadalmi ügyeket, kérdéseket. A következő például egy környezetvédelmi előadás lesz. Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet vezetője jön majd el, Tévedések és mítoszok a környezetvédelemről címmel tart majd előadást nálunk. A nemrég lezajló német választások idején német nyelvű előadót hívtak meg magukhoz a fehérvári MCC-központ munkatársai. 

– Feltett szándékunk, hogy ezeket az idegen nyelvű előadásokat is tovább bővítsük. Azok számára, akik érdeklődnek ezen kérdések iránt, és amúgy is szeretnék a nyelvet élőben hallani, illetve használni, az előadóval beszélgetni, de természetesen minden idegen nyelvű előadásunkhoz tolmácsgépünk is van – mondta el Östör Annamária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában