Frissen Fejérből

2022.01.31. 07:00

Sokan 30 éve várták már: idén megújulhat az alsótekeresi Lomb utca

Milyen elképzelései vannak a városnak az idei évre? Melyek azok a fejlesztések, amelyek befejeződhetnek vagy éppen megkezdődhetnek? Erről kérdeztük a polgármestert, Viplak Tibort.

Déri Brenda

Saját forrásaikból a buszmegállókat szeretnék korszerűsíteni

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, a településen évtizedek óta gondot okoz a víz minősége, melyre, úgy tűnik, megoldást jelenthet egy pályázat és az általa biztosított forrás. A beruházás oly nagy mértékű, hogy annak összege meghaladja a 248 millió forintot. Az érintett vízműterületen a szükséges vezetékkiváltások már elkészültek, a nyomáspróba megtörtént. A kivitelező a munkálatok egy részével már végzett, és bele is kezdett az újabbakba. Várhatóan év végére elkészülnek. Megvalósul továbbá az uszodához vezető út leaszfaltozása, ami azért számít kiemelten fontosnak, mert a Deák Ferenc utca forgalmi rendjét később meg lehet változtatni és tehermentesíteni az uszodához tartó átmenő forgalom alól. Ezen túl elkészül a játszótér és a sétány is. Tavasszal várhatóan megkezdődik a Diófa és Bocsor István utca felújítása. Ennek egy része belügyminisztériumi, míg másik része az önkormányzat saját forrásából valósulhat meg. 

Egy másik támogatásból, a Vidékfejlesztési program keretén belül közel 127 millió forintból újulhat meg az alsótekeresi Lomb utca, illetve annak folytatása a 64-es főútig és a halastó felé vezető út is. Ezzel a felújítással a Lomb utcánál egy harminc éve fennálló útminőségi problémát tudnak megoldani. A fejlesztések megvalósításához az alsó­tekeresi út esetében Barabits Elemér, az Alsótekeresi Faiskola Kft. ügyvezetője 5,5 millió forint önrész biztosításával járult hozzá a pályázathoz. A halastóhoz vezető úthoz pedig az Enyingi Földtulajdonosi Közösség biztosított 1,7 millió forint önrészt. Ezzel azonban még nincs vége az útfelújításoknak, a város újabb pályázaton szeretne elindulni, hogy támogatást nyerjen az Árpád utca részleges felújítására is. 

Viplak Tibor hozzátette, elsőként az utakkal és a víz­elvezetéssel kapcsolatos munkákat szeretnék elvégezni. – Beruházások tekintetében Enying város önkormányzatának saját forrásként nagyon kevés áll a rendelkezésére. Elsősorban pályázat útján tudunk fejlesztéseket megvalósítani. Önerőből nem vagy csak nagyon keveset fordíthatunk fejlesztésekre. Saját forrásainkból a buszmeg­állókat szeretnénk korszerűsíteni, melynek első állomása a Nagyatádi utca és Vas Gereben utca sarkán lévő buszmegálló. Majd a közmunkaprogram keretén belül az idősotthontól a központi buszmegállóig húzódó járdaszakaszt kívánjuk felújítani, illetve a városgondnokság egyéb vízelvezetési munkálatokat is el fog végezni. A 64-es enyingi főút bizonyos szakaszainak felújítása is az idei év terve, ezzel kapcsolatban még egyeztetések folynak – árulta el Viplak Tibor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában