Fejet hajtottak

2022.01.21. 07:10

„Soha többé nem fordulhat elő!” - A wannseei konferenciára emlékeztek Fehérváron

A wannseei konferenciára emlékező programsorozat részeként a zsinagóga-emlékműnél tartották meg a mára már hagyományossá vált megemlékezést.

Baráth Eszter

A Vasvári Pál Gimnázium diákjai részletesen felidézték a 80 évvel ezelőtti eseményeket

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A wannseei tanácskozást 1942. január 20-án tartották, ahol a „zsidókérdés végső megoldását” tervezték meg. A megemlékezés a Vasvári Pál Gimnázium diákjainak emlékműsorával kezdődött, amelyet Juhász Judit, az intézmény tanára állított össze. Az összeállításban Sarkadi Zsolt, Pelle János, Kádár Gábor, Vági Zoltán, Lévai Jenő, Szappanos István, Adolf Eichmann és Endre László írásain keresztül idézték fel a holokauszt eseményeit. Ezt követően Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke osztotta meg gondolatait. 

– Szüleink szenvedéséről, megaláztatásairól, kirablásairól, dédszüleink, gyerekek és csecsemők elpusztításáról kötelesek vagyunk emlékezni, mert ez soha többé nem fordulhat elő – emelte ki Barna Ágnes, és hozzátette, nemcsak a zsidókról, hanem a holokauszt összes áldozatáról meg kell emlékezni. 

– Fejér megyében és Székesfehérváron a lakosság 4,3 százaléka volt zsidó származású. Az elhurcolt 3000 ember 10 százaléka sem, 290 személy tért vissza. Köztük az én édesapám is – hangsúlyozta Barna Ágnes. Mint mondta, a zsidó sírokra köveket helyeznek el, ami a lélek halhatatlanságát szimbolizálja. 

A jelenlévők a hagyományoknak megfelelően az emlékműnél köveket, az emlékezés virágait és mécseseit helyezték el, és fejet hajtva fejezték ki tiszteletüket az áldozatok előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában