Három csoportszobával

2022.01.27. 09:00

Református óvoda nyílik az ősszel Bicskén

Három csoporttal indul ősszel a Mandulaág Református Óvoda, a patinás általános iskola, a hajdani Klebelsberg-iskolapalota mellett. Az egykori Peterdy-házat a legkorszerűbb épületegyüttessel bővítették ki.

Zsohár Melinda

Az egykori Peterdy-ház előtt Máté János és felesége, Máténé Antal Éva

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A Prohászka Ottokár utca 7. szám alatt áll az 1930-as években épült szép polgári ház, ezt vette meg a Magyarországi Református Egyház a bicskei egyházközség részére két éve – mondja Máté János lelkész.

 

Régi tervük volt valamiképpen részt venni Bicske oktatás-nevelésében, egy időben általános iskolában gondolkodtak, ám a kisvárosban működik felekezeti iskola az állami mellett. A Szent László Katolikus Általános Iskola is ugyanúgy fogad más felekezetbélieket, mint a református óvoda is, hangsúlyozza Máté János és felesége, Máténé Antal Éva, aki szintén lelkész. A bicskei református egyházközség a Vértesaljai Református Egyházmegye legnagyobb gyülekezete, tagjai szorgalmazták az óvodaalapítást. A patinás, kúriaszerű polgárház üresen állt évek óta, Peterdy Károly járásbíró építtette, ezt sikerült megtudni. A háború után elhagyott volt, majd a termelőszövetkezet használta évtizedeken át. A rendszerváltáskor megvásárolta egy magánszemély, s tőle vásárolták meg.

Ideális lesz a gyerekeknek

Látványterv: református egyház

Az EU-s szabványok szigorúak az újonnan alapítandó és építendő óvodák alapterületével kapcsolatban, ezért megvették a szomszéd régi házat is telkestül, amit azonban nem volt érdemes megmenteni. A régi bicskeiek, a város arculatát féltő-óvó lokálpatrióták aggódva figyelték s megnyugvással vették tudomásul a Peterdy-ház megmentését.

 

A református egyház országos óvodaprogramjában sikeresen pályáztak a bicskeiek, Bogárdi Szabó István tiszteletbeli, akkor regnáló püspök is támogatta a tervet. A református egyház zsinata által létrehozott óvodai programot lebonyolító projektiroda szakemberei folytatják a tárgyalásokat, egyeztetéseket. Az államtól kapott támogatásból végeznek magas szintű tevékenységet, országszerte látható eredménnyel. Először 450 millió forint költségvetéssel indultak a bicskei óvodával, mondta el Máté János, ám az ismeretes építőipari árrobbanás után tervmódosítás történt, s végül 800 millió forinttal zárul a beruházás. Még egy érdekesség: volt egy bicskei kötődésű amerikai magyar férfi, bizonyos báró Dobronyi József, aki mintegy tíz éve ajánlott fel 200 ezer dollárt, ám mire célba ért az adomány, adósságok, költségek, egyebek levonása után, 12 millió forint maradt belőle, s ez is a bicskei református óvodához került.

A régi épület mögött már készen áll a három csoportszoba

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A régi épület mögött már készen áll a három csoportszoba, tágasak, egymás mögött sorakoznak – országosan hasonlóak a tervek, Tabajdon az átadott református óvoda is így fest a főhomlokzat mögött. Hatalmas a kert, az udvar, s bár mindez a város szívében van, az egykori gazdálkodó mezővárosi településszerkezetnek köszönhetően az utcafront mögött védett, széles, nagy szabad tér húzódik. Ideális a gyerekeknek! Szabadtéri színpad és nagy közösségi terem, tornaterem is szerepel a tervekben.

 

Szeptemberben megnyitja kapuit a Mandulaág Református Óvoda – nevét a néhai bicskei esperes-lelkész, Szénási Sándor verseskönyve, illetve a bibliai mandulaág példázatáról kapta. A vezető óvódapedagógusi állásra kiírt pályázaton a bicskei Bárányosné Szabó Zsuzsanna nyerte el a presbitérium bizalmát, hat óvónő és három dajka fogadja a három csoportban az előírt hetvenöt lelkes létszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában