Több száz madár egy helyen

2022.01.10. 14:00

Ötvenhat tenyésztő állataival találkozhattak az érdeklődők Fehérváron

Közel 70 fajta állatot tekinthettek meg azok, akik múlt hétvégén a város Volán Sportcsarnokában jártak.

Déri Brenda

A gyerekek nagy örömmel leskelődtek be az állatokhoz

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kétnapos kisállatkiállítást rendezett a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete. A csarnokba belépve olyan érzés fogott el, mintha egy kisállat-kereskedésbe tévedtem volna be. Ezt keltették bennem a szagok, a ketrecekből és kennelekből leselkedő állatok és a tátott szájjal csodálkozó gyerekek. Már azon sem lepődtem volna meg, ha az egyik papagáj megszólal, merthogy azok is voltak. Azért a látogatók a papagájokon túl megismerhettek valamennyi galamb-, nyúl-, díszmadár- és baromfifélét is. Az általános kinézetűektől egészen a különlegesebb példányokig találtak itt állatokat. Az egyesület elnöke, Szűcs Antal elmondta, hogy 56 tenyésztő hozta el a kiállításra állatait, számszerűen 342 galamb, 70 nyúl, 10 baromfi és néhány díszmadár fogadta az érdeklődőket. 

Mint megtudtuk, a bemutató nemcsak azt a célt szolgálta, hogy az odaérkezők megnézhessenek egy-egy madarat vagy nyulat, hanem a bírálóknak és a tenyésztőknek is igen komoly szerepe volt. A nézegetésen túl ugyanis egyesével értékelve lettek az egyedek egy úgynevezett fajtaleíró könyv alapján, mely pontról pontra azt taglalja, hogy hogyan kellene kinéznie egy „tökéletes” példánynak. Miután a bíráló összehasonlította az adott példányt a könyv szerintivel, a megadott szempontok alapján értékelt. Ez például madaraknál leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a bíráló tanulmányozza a csőrüket, szárnyukat, tollukat, karmukat, majd kitölti a ketrecükön lógó értékelőlapot. Tudtuk meg mindezt Szűcs Antaltól, aki egy furcsább elváltozással élő galambot is szeretett volna nekünk mutatni, de nem találtuk meg a több száz között. Annyit azonban mégis elmondott róla, hogy az egyik madár csőrének az alsó és felső része nem illeszkedik egymásra szabályszerűen. Hozzátette furcsállja, hogy tud egyáltalán enni. Nos, ugyan később sem találtuk meg a nem mindennapi galambot, de annyi biztos, hogy a kiállításra érdemes volt kilátogatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában