A tavasz első ígérete

2022.01.26. 07:30

Nemcsak szép, hasznos is a hóvirág

A kikeleti hóvirág az amarillisz­félék családjába tartozik. Ez Magyarország egyetlen őshonos hóvirágfaja, így nincs megkülönböztető mellékneve, ezért egyszerűen csak hóvirágnak nevezzük.

Palocsai Jenő

Dísz, de értékes anyagokkal is rendelkezik

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A 2017-ben az év vadvirágának is megválasztott szépség eredeti előfordulási területe a Pireneusoktól kezdve Közép-Európán keresztül egészen a Kaukázusig terjed, de még Törökország európai részén is fellelhető. A legkorábban virágzó növények közé tartozik, így már februárban megláthatjuk bókoló virágzatát, de ha év elején pár napra kisüt a nap és enyhül az idő, akár januárban is kihajt a hagymájából, s megmutatja szűzi szépségét. Kedvelt vadvirág, sokan szeretik és néhányan szedik is, ám azt kevesen tudják róla, hogy többfelé termesztik is, és nemcsak a kiskert díszeként, hanem értékes anyagaiért is. 

Több alkaloidja is ismert, egyebek mellett a galantamin, a likorin, a hemantamin és a nar­tazin. A hóvirág hagymájából kinyert galantamin acetilkolin-észteráz-gátló, így jó hatással van az izomernyedtség­re, de az Alzheimer-­kór kezelése során is tapasztalták a szakemberek a növény anyagai­nak kedvező hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában