Frissen Fejérből

2022.01.13. 07:00

Nem felejthetünk! - A doni hősökre emlékeztek Fehérváron

A Szent Imre-templomban ökumenikus imával tisztelegtek a doni hősök emléke előtt szerdán.

Tihanyi Tamás

Ökumenikus imára várta szerdán Fehérváron a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség mindazokat, akik meg kívántak emlékezni a 2. magyar hadsereg katonáiról, az 1943. január 12-én történtekről, a helytállásról, a hazaszeretetről és az áldozatvállalásról. A jeges pokolról, amely hőst csinált egyszerű emberekből, amelynek hatásai fájó nyomokat hagytak a magyar lélekben. Az istentisztelet után a résztvevők átvonultak a bazilika altemplománál lévő világháborús emlékműhöz, ahol koszorút helyeztek el, mécsest gyújtottak, majd fáklyákkal a kézben továbbindultak a Budai út felé, ahol egykor a laktanyákban a város katonai alakulatait helyezték el.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megeyei Hírlap

Cserkészek gyújtották meg a betlehemi békeláng mécsesét a Szent Imre templomban, majd Vargha Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár mondott emlékező beszédet.

 

– A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legszomorúbb, mégis talán a legnagyobb erőt mutató eseménye. A mögöttünk hagyott 20. század az értelmetlen pusztítás, a bosszú és a rombolás évszázada volt. Azonban még ez a borzasztó időszak is kevés volt ahhoz, hogy a magyar lélekből kiölje a büszkeség, a család és a nemzet iránti elkötelezettség egyetemes értékeit – fogalmazott a képviselő, aki hangsúlyozta: A 2. magyar hadsereg doni helytállása ezen értékek megőrzésének ékes példája.

„Ápoljuk és őrizzük a hősök emlékét, nem hagyjuk, hogy áldozatuk feledésbe merüljön”, hangzott el a templomban

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A második világháborúban Magyarország a történelem két legszörnyűbb nagyhatalma közé került harapófogóba. A 2. magyar hadsereg katonái nem a nagyhatalmi őrület miatt vállalták a szolgálatot a hazától ilyen távol, hanem a haza, a család, a kitartás, a kötelességvállalás, a tisztesség értékeiért. Szinte felfoghatatlan, hogy mit érezhettek honvédjeink 1943. január 12-től kezdődően, amikor a mínusz harminc, negyven fokos hidegben megindult feléjük a szovjet henger, amely végül megállíthatatlanul tört előre addig a vonalig, amely később vasfüggönyként választotta ketté Európát – mondta Vargha Tamás.

 

Az ökumenikus istentiszteletet követően a Honvéd Tüzér Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviselői átvették a Magyar Honvédség parancsnokának a Doni Hősök Emléktúrára vonatkozó díszparancsát. Ezután a résztvevők átvonultak a bazilika altemplománál lévő világháborús emlékműhöz, koszorút helyeztek el, mécsest gyújtottak, majd fáklyákkal a kézben továbbindultak a Budai út felé, ahol egykor a laktanyákban a város katonai alakulatait helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában