Van, aki inkább nem is hagyja egyedül

2022.01.01. 16:00

Kutyák szilvesztere - Hogyan vészelik át a fehérváriak az éjszakát kutyusaikkal? (videó)

A minap ellátogattunk a város zöldebb részeire, hogy helyi kutyatulajdonosoktól érdeklődjünk a szilveszteri időszakról. Pontosabban arról, hogy négylábú kedvenceik hogyan viselik a hangos és éles zajokat ilyenkor.

Déri Brenda

Cseke Dóra kutyusa még ilyenkor is nyugodt

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Cseke Dóra kutyusa még ilyenkor is nyugodt

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azt bizonyára tudják, hogy a kutyák hallása jóval kifinomultabb az emberekénél, ezáltal sokkal érzékenyebbek a hanghatásokra is. Egy-egy távolban lévő, apróbb neszre, főleg ha ismerős, képesek másodpercek töredéke alatt reagálni.

Ezért fordulhat elő, hogy már akkor izgatottak lesznek, amikor gazdájuk léptei még viszonylag messze járnak a lakásban várakozó ebtől, ő mégis felismeri és meghallja, még mielőtt belépne az ajtón.

Ilyen esetek lehetnek azok is, amikor a kutya féktelen ugatásba kezd a semmiből, az ember pedig azt hiszi, kis híján megbolondult. Nos, közel sem, csupán csak hall valamit, amit az emberi fül nem. Ennek fényében joggal merült fel bennünk a kérdés: a városban élő kutyák és gazdáik hogyan tudják átvészelni szilveszter éjjelét, amikor az éles hangok sokszorozódnak és egyre gyakoribbá válnak? A parkokat járva megszólítottunk néhány kutyatulajdonost, hogy tapasztalataik és praktikáik után érdeklődjünk. Először egy fiatal lánnyal, Kónya Lucával elegyedtünk szóba, akinek kutyája első látásra igen virgoncnak és boldognak tűnt, azonban ez már nem mondható el akkor, amikor meghallja a petárdákat, a hangoskodásokat és a tűzijátékot.

Kónya Luca kutyája is rosszul viseli a petárdák hangjátForrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A lány elmondása alapján nagyon rosszul viseli, ingerült, nyugtalan és folyamatosan ugat. Arra is volt példa, hogy állatorvos ajánlására be kellett nyugtatózni, azonban ez sem bizonyult megoldásnak, nem nagyon hatott rá. Így nincs trükk vagy praktika, egyszerűen csak „túlélik”. Beszélgettünk még két másik emberrel is, akik szerencsére ennek az ellenkezőjéről tudtak mesélni. Közülük az idősebb úr, Papp József elmondta, hogy természetesen ilyenkor már nincs késő esti séta, nem viszi le a kutyáját a lakásból.

– Úgy tudjuk átvészelni ezt az időt, hogy otthon maradunk. Jól zárnak az ajtók, ablakok, így nem különösebben szűrődnek át a zajok. Általában addig fent van, amíg mi is – árulta el József.

Végül Cseke Dóra osztotta meg velünk tapasztalatait. – Alapvetően ő egy nyugodt kutya, nem érzékeny azokra a hangokra, amikre a legtöbb kutya igen. Persze semmiképpen sem hagyom otthon ilyenkor, ha elmegyek valahova. Mindig megoldom, hogy ne legyen egyedül – meséli Dóra.

 

Papp József szilvesztereste nem viszi ki a kutyáját a lakásból Forrás: Papp József

 

Kerülik a központi tűzijátékok

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb település idén is kerüli a központi tűzijáték megrendezését. Így például Székesfehérváron, Sárbogárdon nem lesz városi tűzijáték szilveszter éjjelén, mint ahogy Enyingen sem. Nagyvenyimen sem tartanak szilveszteri programot, különösen nem tűzijátékot, az állatvédelmi jellegű népi kezdeményezések finom cizelláltságának okán. Baracson sem lesz központi tűzijáték, de a faluházban bált rendeznek, és ott a vendégek aránylag ellenőrzött körülmények között, a ház előtti téren gyújtják meg a saját maguk által odavitt eszközöket. Eddig szerencsére nem történt baleset, a közös élmény pedig hatalmas. Egyébként az egész faluban szinte háromnegyed órán keresztül folyamatos a „magán”-tűzijáték, minden tizedik portáról messze látszik és hangzik a fényjáték, a zajkeltés…

A Velencei-tó környékén egyetlen önkormányzat sem rendez központi tűzijátékot az idei esztendőben – sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a környékbelieknek teljesen nélkülözniük kell az égi parádét szilveszter éjjelén. Az egyik gárdonyi hotelben az idei évben is nagy égi parádéval készülnek. Éjfél után 5 perccel indul a tűzijáték, amelyet a környékbeliek a tóparton is láthatnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában