Frissen Fejérből

2022.01.26. 15:30

Két új műszer segíti az életmentést a bicskei mentőállomáson

Mérföldkő a gyors betegellátásban a mentőállomáson működésbe helyezett új defibrillátor, mely a korábbinál is korszerűbb. Az azonnal cselekvő szakember tudása és lélekjelenléte szükséges hozzá.

Zsohár Melinda

Az új defibrillátor életeket menthet

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ötvenkét éves múltra visszatekintő bicskei mentőállomás huszonnégy esztendeje működik a jelenlegi épületben, Fejér megyében az egyik legkorszerűbb - hangzott el a két új műszer átadásának alkalmával. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapítványa révén került a defibrillátor és a lapáthordágy a bicskei állomásra, az alapítvány pedig az adományokból tud "osztani". - Kicsiny adakozások, nagyvállalati nagylelkűségek - mindegyik forma a mentők megbecsüléséről tanúskodik - mondta el Vörös Péter főorvos, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója. Szoboszlai Zoltán mentőállomás-vezető és Reszegi Imre mentőtiszt vette át a szolgálatban lévő bajtársak társaságában az eszközöket Tessely Zoltán országgyűlési képviselő jelenlétében. - A mentő kollégák szeretik a "kütyüket" - mondta Vörös Péter főorvos kicsit tréfásan, ám kellő nyomatékkal.

Tessely Zoltán az új mentőeszközök átadásánForrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bajtársak készek a legújabb technikai eszközök működését megtanulni, minél gyorsabban, biztonságosabban alkalmazni és használni őket. Az újraélesztő készülék a korábbi változathoz képest még kevesebb emberi beavatkozást igényel a villámgyors állapotfelméréshez, a beteg élettani paramétereit a korábbinál pontosabban megmutatja. – A legjobb eszköz sem ér semmit azonban az emberek nélkül – szögezte le a regionális vezető. 

A 2010 előtti állapotokról szólt Tessely Zoltán, a tények alapján összefoglalva a „kivérzett” ágazat akkori helyzetét. A gazdasági válság s a felelőtlen korábbi kormányzás miatt államcsőd közelébe sodródott az ország, 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. A fideszes kormányváltás nyomán 91 vidéki kórház, 54 rendelőintézet és 107 mentőállomás újult meg, 23 új rendelőintézet, 34 mentőállomás épült mostanáig! Világszínvonalú a mentőflotta, korszerű eszközpark áll a bajtársak szolgálatában, természetesen még van tennivaló, hangsúlyozta a képviselő. Az OMSZ költségvetése nő, 2010-ben 27 milliárd, 2021-ben 60 plusz hárommilliárd forintból gazdálkodtak – utóbbi a Covid miatti többlet. Bicskén öt mentőtiszt, egy orvos, tíz-tíz mentőápoló és sofőr áll a lakosság szolgálatában. A tavaly kapott esetkocsiba 200 ezer kilométert „tettek bele”, 3500 mentést hajtottak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában