Ételek és méretek

2022.01.17. 07:00

Jó reggelt, Fejér megye!

Amikor nekiállok főzni, az ebéd résztvevőinek létszámához igazítom az edény méretét, amiben az ételt készítem. Ha két emberre főzök, a kis fazekat veszem elő.

Borsányi Bea

Ha három-négy főre, a nagyobbat, és ha az egész családot vendégül látom, jöhet az „ipari” méretű fazék. Vannak olyan ételek, amelyeknél a fordított arányosság elve érvényesül. Ha például tökfőzeléket főzök, négy embernek is elég egy kisebb méretű lábos, de ha mondjuk brassóit, akkor tanácsos a legnagyobb lábast előhúzni a szekrényből. És vannak olyan fogások, amiből egyszerűen nem lehet annyit csinálni, amennyi ne fogyna el szinte azonnal. Nálunk ilyen a tarte tatin, vagyis a fordított francia almatorta. Azt a méretű, sütőbe is tehető serpenyőt, amiben annyit tudnék sütni, hogy másnapra is maradjon, még nem találták fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában