Szív City

2022.01.20. 17:30

Jelenleg még hiányos a fehérvári defibrillátor-adatbázis

A bárki számára elérhető defibrillátorok adatbázisa még közel sem teljes, holott átlagosan évente 25 ezer szívleállás adódik országszerte. Hogyan segíthetünk ha baj van?

Héjj Vivien

Forrás: Pexels

Kutatásunk során a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázisát hívtuk segítségül. A lista 588 készüléket tartalmaz, ugyanakkor az oldal üzemeltetője felhívja a figyelmet arra, hogy nyilvántartásuk szerint az országban további közel ezer félautomata defibrillátort helyeztek már üzembe. Így tehát a defibrillátor-térkép korántsem teljes, folyamatosan várják a készülékek tulajdonosainak, kezelőinek jelentkezését, akik hozzájárulhatnak az általuk birtokolt készülékek adatainak feltüntetéséhez. A honlapon (mnsza.hu) néhány információ megadásával könnyen bővíthető az adattár állománya. A minél pontosabb adatbázis létrehozása azért is fontos, hogy ne fordulhasson elő, hogy a hirtelen szívhalál úgy ragadjon el valakit, hogy a közelben lett volna használható életmentő készülék. Az is segíthet, aki nem birtokolja a készüléket, de tudomása van olyan helyről, ahol van elérhető defibrillátor.

 

Az adatbázis a megyeszékhelyen mindössze hét készüléket számlál, ráadásul ezek adatai két évnél régebbiek, így az sem kizárható, hogy már nem aktuálisak a megjelölt lokációk. A témában tovább kutatva egy egészségügyi dolgozó irányított el minket a Szív City alkalmazáshoz, ami az elérhető defibrillátorok földrajzi helyein túl a tényleges életmentésben is nélkülözhetetlen segítséget nyújt. Mint mondta, sajnálatos tény, hogy még mindig kevesen ismerik és még kevesebben használják a Szív City-t.

 

A 2017 őszén indult alkalmazás mottója: Te is lehetsz hős! Ahhoz, hogy valaki csatlakozzon egy hősök alkotta közösséghez, csupán egy okostelefon és internetkapcsolat szükséges. Az alkalmazás ingyenesen letölthető. A regisztráció során részletesen tájékozódhatunk a Szív City rendeltetéséről. A regisztráló „segítségnyújtók” lehetnek orvosok, nővérek, ápolók, mentők, okleveles elsősegélynyújtók, vagy olyan civilek, akik valamilyen képzésben részesültek az újraélesztés terén – például a vezetői engedély megszerzése során. A segítségnyújtók lehetnek újraélesztéshez nem értő laikusok is, akik a regisztrációval vállalják, hogy újraélesztést csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciója alapján hajtanak végre.

A Szív City telefonos alkalmazás Székesfehérváron a fenti helyeken tüntet fel elérhető defibrillátort

A defibrillátorok kapcsán a Szív City már némileg pontosabb képet ad, habár tényként olvasható, Magyarországon nincs pontos adatbázis a nyilvános defibrillátorok helyéről. Ennek ellenére az alkalmazásban Székesfehérvár területén tíznél is több defibrillátor pontos lokációjáról kaphatunk tájékoztatást.

 

A Szív City applikáció egyik célja, hogy lehetővé tegye a segítségnyújtást vészhelyzetben már azelőtt, hogy a mentő a helyszínre ér. Jelen esetben a vészhelyzet alatt kizárólag a keringésleállás – a hirtelen szívmegállás – olyan esetét értjük, amely közterületen következik be, illetve az ilyen halálesetet követő rövid időszakot, amikor még van esély újraéleszteni a beteget. Fontos kiemelni, az alkalmazás nem helyettesíti, hanem kiegészíti az Országos Mentőszolgálat tevékenységét.

 

Hogyan működik mindez a gyakorlatban? Bármikor megtörténhet, hogy közterületen valaki összeesik, megáll a keringése. Ekkor a helyszínen tartózkodó személyek közül valaki értesíti a mentőket. Az OMSZ mentésirányítója a helyszínre küld egy mentőt, ezzel egyidejűleg riasztja a Szív City-t is. Ekkor a közelben tartózkodó – korábban már regisztrált – önkéntes az alkalmazás által kiadott riasztáson keresztül fogadja a segítségkérést, és a bajba jutott megmentésére siet – az alkalmazás térképe pontosan megmutatja a vészhelyzet helyszínét és azt is, melyik útvonalon juthat oda a legrövidebb idő alatt a segítő. A minél gyorsabb segítségnyújtás érdekében azok a felhasználók kapnak riasztást, akik a vészhelyzet helyszínéhez képest körülbelül 500 méteres távolságon belül tartózkodnak. A helyszínre érkező önkéntes segítő megkezdi az újraélesztést, amit kiérkező mentők folytatnak. Így válhat hőssé a segítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában