Fejlesztések

2022.01.08. 09:00

Huszonegy pályázatból 130 milliót nyertek Pusztavámon

2021 első féléve nem volt könnyű, hiszen a képviselő-testület nem működhetett, minden döntést a polgármesternek egyedül kellett meghoznia. De számos fejlesztést sikerült a nehezített pálya ellenére is tető alá hozni.

Nédó Géza

Csordás Mihály polgármester bizakodó 2022-öt illetően

Forrás: Nédó Géza

– Túléltük a járványt, de még nem értünk a végére – mondja Csordás Mihály, Pusztavám polgármestere, aki szerint a legfontosabb az, hogy a település működőképes maradt. A bevételek csökkenése ellenére a költségvetés rendben volt, az ügyintézés a régi kerékvágásban folyt. Volt energiájuk és anyagi forrásuk a fejlesztésekre: – Lezártunk több olyan pályázatot, ami még az elmúlt évben indult. Hozzájutottunk egy kerti traktorhoz, az orvosi rendelőnk részére több fontos orvosi eszközhöz. Egy korábbi pályázatnak köszönhetően, a művelődési házunkat fel tudtuk újítani. Létrehoztuk a generációs parkot a Vérteskertben. Felújítottuk a bölcsődét és beszerezhettünk több eszközt az óvodai konyhánkhoz, megújult a fogorvosi rendelőnk is – összegzett a polgármester.

 

Megtudtuk, most várják a helyi faluház felújítására beadott pályázat eredményét. Maga az épület az önkormányzat tulajdona, de egyébként a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat diszponál felette. Az önkormányzat szintén pályázati forrásból megvásárolta a régi posta mellett lévő ingatlant, az épületet lebontották és a helyén parkolót tudnak kialakítani. A katolikus temetőbe érkezők így majd gondtalanul parkolhatnak, a településközpont újabb szabad területtel bővül. Megvalósult, és elszámolás alatt van az orvosi rendelő külső-belső festésének felújítása, a Kossuth Lajos utca mindkét oldalán a járda felújítása. Ha az időjárás engedi, tavasszal az utca másik oldalán lévő járdát is kijavítják.

 

– A rendelő mögött van egy bitumenes kézilabdapályánk, a területet már jó ideje rendezvénytérnek használjuk. Tavasszal ezt a területet is megújítjuk (színpad, zöld terület), emellett a Tópart utcai játszótér bővítése is elkezdődhet. Két nyitott pályázatunk van még, ahol várjuk az eredményt: az egyik az említett Faluház, a másik a Somogyi Béla utca végén a külterületi út felújítása. Számszerűsítve: 21 pályázatról beszélhetünk, amelyből hetet még az előző önkormányzattól „örököltünk” meg. Tizennégy új pályázatot nyújtottunk be. Azok a projektek, amelyek eredménnyel jártak, hozzávetőlegesen 130 millió forintot jelentettek a településnek.

 

– Az elmúlt években közel 50 millió forint fejlesztési támogatást kapott a német önkormányzat az iskolára és az óvodára, 2021-ben pedig újabb 136 millió Ft-ot. Terveink szerint hamarosan átveszi tőlünk a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat az épületeket és így csak ők lesznek a tulajdonosai (fenntartói és működtetői) a két intézménynek – tette hozzá Csordás Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában