Geofizikai vizsgálat

2022.01.28. 07:45

Földradaros méréseket végeztek a Palotavárosban

Geofizikai vizsgálat – roncsolásmentes eljárással végzett régészeti munka – zajlott csütörtökön a Palotavárosban, a központi parkban.

Majer Tamás

Ez egy földradar, 2-3 méterre „lát” lefelé

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ez egy földradar. Többcsatornás, úgy is hívják, hogy 3D-s földradar. Ez azt jelenti, hogy egyszerre nem egy, hanem nyolc csatornán mér, nagyon érzékeny képet ad a felszín alatti két-három méteres felületről – mondta el Stibrányi Máté régész. – Jelenleg ez a legfinomabb és legérzékenyebb földradarműszer, amely elérhető. 

Kulcsár Mihály, a kutatást felvállaló Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont vezetője lapunknak elmondta, e területen volt egykoron a johanniták rendháza. Itt őrizték az Aranybulla egyik Székesfehérváron maradt példányát. A másikat a királyi bazilikában. A johanniták rendházához tartozó templomban temették el Eufrozinát, III. Béla király édesanyját. 

Siklósi Gyula régész 1978 és 1986 között vezetett itt feltárásokat. Kulcsár elmondta, a professzor az épületkomplexumnak hozzávetőleg húsz százalékát tudta feltárni. A mostani kutatás célja az, hogy megvizsgálják a korábban nem érintett részeket. Szeretnék megtudni, hogy a lakótelep-építkezések után maradtak-e még értékelhető maradványok a földben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában