Frissen Fejérből

2022.01.12. 07:00

Főhajtás a Don-kanyar hősei előtt

A Don-kanyarban ma, szerdán 79 éve, 1943. január 12-én indult meg az a szovjet katonai offenzíva, amelynek következtében a második magyar hadsereg szétesett, megsemmisült.

Majer Tamás

Koszorúzás 2021-ben a pákozdi Doni-emlékműnél – idén ez a helyszín „kiesik”

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 2. hadsereghez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 130 ezren vesztek oda, sebesültek meg, tűntek el, estek hadifogságba.

 

Kormányközi megállapodások vitték a keleti frontra a magyar katonákat a II. világháborúban. 1942. áprilistól 1943 tavaszáig összesen csaknem 250 ezer magyar katonát vezényeltek a Don-kanyarba. Nekünk, a megvédelmezetteknek, a hősök utódainak büszke kötelességünk az emlékezés. „[…] mentünk a 2. magyar hadsereg mellett munkaszolgálatot teljesítve a Donig. Ez egy 2-3000 kilométeres séta. A visszavonuló oroszok minden vasutat megsemmisítenek, nekünk marad a földút, országút, azon mentünk úgynevezett erőltetetten…”

 

„Drótakadály-állítás, lövészárokásás, aknaszedés, temetés, ez a napi penzum. Elértük a folyót, beástuk magunkat és vártunk. És a nagy orosz áttörés napján, tehát az urivi offenzíva megindulásának órájában, teljesen véletlenül 12 kilométerrel hátrább voltam. Azt nem kaptam közvetlenül. Azonnal szétestünk, és végérvényesen, ez köztudott.”

 

Az idézet Örkény Istvántól való, akit mint munkaszolgálatost vitt a sors a Donhoz, hadifogságba került, de végül hazatért. Mácsai Pál színművész már mintegy húsz éve játssza az Azt meséld el, Pista! című színházi előadást; Örkény Istvánt megtestesítve. Ebből származik a citátum.

 

Földes László Hobo a Ghymes zenekarral közös Bakaballada című zenei albuma a doni hősöknek állított emléket. Idemásolunk két idézetet, két külön dalból. „Szakmát tanultam, gondoltam, az elég lesz, / Ha olyan leszek, aki csak jó munkát végez, / Asszonyra találok, ez így meg is történt, / Most egy árokban fekszem, és kérek még pár töltényt.” S a másik: „Szeretnék majd hazatérni, mesélni a fiamnak, Nem hazudni sose néki, se másnak, se magamnak, Ha nehéz is, otthon élni, szegényen, de szabadon, Ezért élek, kicsit félek, ezt semmiért nem adom.”

 

A napokban Fejér megye számos településén tartanak megemlékezést a doni hősök, az ott elhunytak, az ott küzdők, az onnan hazatértek előtt tisztelegve: 

Pátkán január 12-én 10 órai kezdettel a Vak Bottyán téri emlékparkban a II. világháborús emlékműnél. Székesfehérváron, szintén szerdán, 17 órától a Szent Imre templomban ökumenikus imát tartanak. Seregélyesen szerdán 16.30-tól a II. világháborús emlékműnél, Csákváron pedig 17 órától a Szabadság téri emlékműnél emlékezik a helyi közösség.

Alapon, a II. világháborús emlékműnél január 13-án, csütörtökön, 16 órakor gyűlnek össze a maiak. Pénteken, január 14-én, 16 órától a gárdonyi római katolikus templom mögötti emlékműnél tartanak majd megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában