Frissen Fejérből

2022.01.17. 15:45

Február 11-ig lehet benyújtani a civileknek a pályázatot

A civileket is támogató programok esetében nemcsak az alapvető szükségleteket segítő szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása a cél, hanem olyan fejlesztéseké is, amelyek vonzóvá teszik a lakók, a letelepedni szándékozók számára a kisebb településeket.

Palocsai Jenő

A Barkócaberkenye Néptánccsoport a tavaly megvásárolt otthonát szeretné felújítani a program segítségével

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ez volt egészen 2020-ig, ám közben a támogatottak köre kiszélesedett, így mostantól a kormány kiemelt figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kistelepüléseken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására is. Így jelent meg a Magyar falu program új programeleme, a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása. 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kezelt pályázatban úgy lehet részt venni, hogy a pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR) január 10-től február 11-ig kell, lehet benyújtani. 

Egy pályázó kizárólag egy pályázatot nyújthat be egy kategóriában a jelenlegi kiírás keretében, és több pályázó nem nyújthat be együttesen pályázatot. Ugyanakkor hétmillió forintot lehet lehívni ingatlanberuházási, illetve felújítási támogatásra éppúgy, mint gépjármű beszerzésére. Amelyik egyesület eszközbeszerzést vagy saját programot tervez, annak mindkét esetben 2-2 millió forintos támogatásra van esélye. 

Jó példa erre a csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoport, akik már 2021-ben hozzájutottak egy ingatlanhoz a Magyar falu programnak köszönhetően, ám a felújításra további támogatásra lenne szükség. Az egyesület elnöke, Bognár Gábor elmondta, rengeteg energiát, pénzt és társadalmi munkát öltek a vétel óta az ingatlanba, de ez a lehetőség mindenképpen kellene, hogy egy alapos átalakítást, felújítást, modernizálást követően az ingatlan a táncosok székhelye, próbaterme, igazi otthona legyen, ahol rendezvényeket vagy akár előadásokat szervezhet. 

A lehetőség tehát adott, ám gyorsan kell lépni, mert a határidő közeleg, és közben olyan hosszadalmas dolgokat is el kell intézni, mint az állapotfelmérés, a tervezés vagy a műszaki ellenőr megbízása, ami nemcsak időigényes, de sok pénzt elvonhat a támogatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában