Frissen Fejérből

2022.01.26. 11:30

Elkészült az új, helyi járatokat érintő buszmenetrend-tervezet

A helyi buszmenetrend bővítésének köszönhetően javul a kórház elérése, az összekötő járatok üzembe helyezésével pedig csökken az átszállások száma. Egyes vonalakon az esti üzemidő is meghosszabbodik, az utolsó buszok éjfélkor indulnak.

Héjj Vivien

A helyi közlekedést érintő változásokat Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester ismertette

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elkészült az új, helyi járatokat érintő buszmenetrend-tervezet: a tavalyi évi következtetéseket levonva, a beérkezett mintegy 300 javaslat figyelembevételével több mint 10 százalékos hálózatbővítést tervez a város önkormányzata. 

– Bízom benne, olyan bővítést tudunk letenni az asztalra, amelynek nagyon nagy lesz a társadalmi támogatottsága. A bővítés költsége éves szinten kicsivel több, mint 300 millió forint, és ez 350 ezer kilométeres bővítést jelent. Reményeink szerint ez magasabb szolgáltatási színvonalat is eredményez – ismertette Cser-Palkovics András polgármester. 

A hálózatbővítés keretében elsődlegesen – tekintettel az intermodális csomópont fejlesztésének indulására – a harmincas járatok alakulnak át a vasútállomás-decentrum megszüntetésével. Emellett néhány járat esetében kisebb változtatások növelik a hatékonyságot. 

– Ez a tervezet még nem tartalmazza azt a bővítést, amely várhatóan májustól lép életbe, ugyanis a Depónia Kft. szinte teljes egészében kiköltözik a csalai telephelyére, így csaknem 200 dolgozó kijutását kell megoldanunk a közösségi közlekedés keretein belül. Ez Csala városrészt is pozitívan érinti – tette hozzá Mészáros Attila alpolgármester, aki az egyes járatokat érintő változásokról is részletes tájékoztatást adott. 

A tervezet szerint a 31-es járat továbbra is a vasúttól indul, a végállomása azonban a Nagyszombati utca/Kassai utca lesz, csúcsidőben sűrűbben közlekedik. A 32-es járat útvonala meghosszabbodik: a Sóstó bevásárlóközpontig, illetve műszakváltásokhoz igazodva az Angol utcáig közlekedik. Új járat közlekedik naponta 10 alkalommal 2-es jelzéssel Kisfaludtól – a rendelőintézet és a vasútállomás érintésével – az Angol utcáig. 

A 33-as busz a Fecskeparttól a Várkörút/Prohászka utcán keresztül jár, érinti a rendelőintézetet és a vasútállomást, végállomása a Köfém-lakótelep lesz. A 34-es a Fecskeparttól a Jancsár utcáig jár, míg a 35-ös végállomása a vasútállomás helyett szintén a Jancsár utca lesz. 

A 13-as autóbusz meghosszabbított vonalon, az Alba ipari zóna felől a Piac téren át a Hernád utcáig közlekedik. Amikor a 13-as nem jár, akkor a 36-os a Hernád utca és a Zsolnai/Nagyszombati út között közlekedik, érintve a vasútállomást és a kórházat. A 37-es járat – melynek sűrűsége nem változik – belső Feketehegy elérésével a Piac tér, vasútállomás, rendelőintézet érintésével szintén a Zsolnai/Nagyszombati útig jár. 

A 38-as beépül a 27-es járatba, a Csapó utcától az Európa, illetve a Videoton Ipari Park felé közlekedik. A 41-es járat – a 40-est magába olvasztva – sűrűbben jár majd, ezzel a maroshegyiek közvetlenül elérik a vasútállomást és a kórházat. A 23-as busz a Jancsár utcától a Várkörút helyett a vasútállomás felé közlekedik az Európa Ipari Parkig. 

Továbbra is a 42-es járatra szállhatnak fel a Bör­gönd­pusztán élők, ám a kórházat is érintő járat a szokottnál gyakrabban jár. A 16-os ezentúl érinti majd a rendelőintézetet és a Mártírok útja külső szakaszát. 

A megújuló 44-es a Jancsár utcától – érintve a kórházat és a Piac teret – a Hübner András utcáig jár. Szintén betér a palotavárosba a meghosszabbított útvonalon közlekedő 20-as busz, amely a Köfém-lakótelep és a Hübner András utca között biztosít kapcsolatot a vasútállomás érintésével. 

A 12-es járat a Szedreskerttől indulva műszakváltások idején az Angol utcáig közlekedik, míg a 12A beépül a 15-ös járatba. 

Az esti üzemidő bővítésének köszönhetően a 10-es, 24-es, 32-es, 33-as és 37-es vonalakon az utolsó buszok éjfélkor indulnak. 

A végleges hálózati javaslat várhatóan április közepére készül el, addig is várják az észrevételeket a [email protected] címre. Az új menetrend a tervek szerint nyáron lép életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában