Gyakorlati készség, képesség

2022.01.06. 17:00

„Annyit ad, amennyit beleraksz!” - Még lehet jelentkezni az MCC programjára

Január 30-ig – vagyis nem a hónap végéig, ez a hónap utolsó vasárnapja – lehet még jelentkezni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fehérvári központjának Középiskolás Programjára (KP). Szabó Bakos György program­koordinátortól rengeteg részletet megtudunk.

Majer Tamás

Szabó Bakos György elmondta, segítik a diákok pályaválasztását, pályaorientációját, továbbtanulását

Fotó: NAGY NORBERT

– Az első felvételin már túl vagyunk, nyilván az a cél, hogy még több középiskolást vonjunk be a programba – mondta a szakember.

 

Tavaly májusban volt az első felvételi időszaka a fehérvári MCC-központnak. Jelenleg több mint 50 diák rendszeres résztvevője már az itteni Középiskolás Programnak. Kilencediktől tizenkettedik, illetve tizenharmadik osztályig bárki csatlakozhat. Aki fiatalon kerül be a programba, jól jár, hiszen nincsen évenként, félévenként újabb és újabb felvételi, aki egyszer bekerül, maradhat, ameddig csak középiskolás. (Egyetemi MCC-program is van, de az már egy másik cikk témája lehet.)

 

– Négyezer középiskolás diákot szeretne az MCC országszerte, illetve Kárpát-medence-szerte bevonni – mondta el lapunknak Szabó Bakos György.

 

Székesfehérváron a cél körülbelül 200 fő, de nem azonnal, hanem évek alatt. Természetesen azzal számolva, hogy minden évben sokan elhagyják a Középiskolás Programot: leérettségiznek. A jelenlegi felvételi eljárás során nincsen konkrét irányszám, annyi diá­kot vesznek fel, amennyi jó esszét kapnak… Erről egy kicsit később.

 

Szabó Bakos György kifejtette, programjukban szabadjára engedik a diákokat, tehát nincsen túl sok kötelező programrész, kurzus, találkozó, a diákok maguk dönthetik el, hogy mikor és min kívánnak részt venni. Elmondta azt is, hogy eddig jobbára az úgynevezett e-learningre épült a program, ám idővel szeretnék kicsit eltolni az arányokat: a személyes, jelenléti képzés javára.

 

– Nem az a cél, hogy emelt szintű érettségire készítsük fel a diákokat, sem az, hogy az iskolában tanultakat újra megerősítsük, hanem az, hogy tágítsuk a diákok látókörét, új ismereteket nyújtsunk nekik minél több területről. Ezzel segítjük a pályaválasztásukat, a pályaorientációjukat, a továbbtanulásukat – fogalmazott.

 

Sok gyakorlati készség, képesség sajátítható el, fejleszthető foglalkozásaikon, kurzusaikon. Jelenleg a következő kurzusok közül választhatnak a programba bekerülő diákok: Közgazdaságtan, Pszichológia, Nemzetközi kapcsolatok, Modern kori történelem, Társadalmi tudományok, Irodalom másképp, Jog, Íráskészség, Academic Writing, Történelem/Írás.

 

Arra a kérdésünkre, hogy kinek való a program, így felelt Szabó Bakos György: – Aki hajlandó többet tenni. Tehát alapvetően olyanok jelentkeznek ide, akik az iskola mellett még készek arra, hogy valamit még csináljanak, ami tanulmány – mondta. – Nincsen tanulmányi átlaghoz kötve. Érdeklődő, nyitott diákokat várunk, akik szívesen vannak jó közösségben, és emellett azért tanulnának is még valamit – húzta alá.

 

A programkoordinátor – az eddigi tapasztalatok alapján is – úgy látja, hogy a részt vevő diákok nemcsak az MCC-től, hanem egymástól is nagyon sokat tanulnak. – Annyit ad, amennyit te beleraksz – szokta mondani a diákoknak, a Középiskolás Programról beszélve.

 

Östör Annamária, a Grand Inkubátorház emeletén található fehérvári MCC-központ képviselet-vezetője lapunknak elmondta, hogy nemcsak fehérvári diákok jelentkezését várják, hanem a környék, a megye középiskolásai közül bárkit, aki érdeklődik.

 

Nemcsak az említett kurzusokon pallérozódhatnak a diákok, hanem a pénteki klubdélutánokon, a különböző tréningeken, az érvelési technikákat erősítő vitaakadé­mián, a beszédorientált nyelvi foglalkozásokon, a szakmai előadásokon, illetve az úgynevezett KP szombatokon is. Utóbbiról: jellemzően egyetemi központokba, Budapestre, Szegedre, Pécsre, Győrbe, Miskolca, Debrecenbe utaznak el a diákok, s vesznek részt az MCC tematikus képzésein. A program résztvevői közös táborozásokra is bizton számíthatnak, illetve kirándulásokra is. Egy közelmúltbéli KP-túrán Debrecenben járt a fehérvári csapat „kemény magja”, a debreceni középiskolás MCC-sekkel ismerkedtek össze. A programban való részvétel ingyenes.

 

Nos, amint arra Szabó Bakos György is többször kitért, óriási jelentősége az MCC Középiskolás Programjának, hogy a részt vevő diákok, ha jól csinálják, hatalmas kapcsolati hálót szerezhetnek.

 

A jelentkezés menete: a kp.mcc.hu weboldalon érhető el a pályázati adatlap. Egy esszét kell megírni a bejutáshoz: amint az a honlapon is olvasható, egy szabadon választott olvasmány, film, sorozat, színházi darab vagy előadás rövid írásbeli összefoglalása a feladat, egy-másfél gépelt oldal terjedelemben. Az esszében a választott mű rövid ismertetésén felül kritikai szemléletet is várnak, különös hangsúllyal a jelentkező személyes véleményére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában