Frissen Fejérből

2022.01.22. 13:57

A szentek segedelmével jó év lesz 2022 a móri borászok számára (videó)

Megtartották Móron a kora délutáni órákban a Vince-napi szőlővessző-vágást. Ahogy minden évben, idén is a Kecske-hegyen álló Szent Orbán kápolna melletti szőlőkből választottk vesszőt.

Palocsai Jenő

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A régi hagyomány szinte már szertartásszerű elvégzését ebben az évben is Frey Szabolcs, a Móri Borvidék Hegyközségének vezetője végezte el. 

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A hegybíró a vágást követően megvizsgálta a vesszőt és megállapította, hogy megfelelő egészségi állapotnak örvend, így várhatóan jó lesz a 2022-es év a szőlőtermesztők szempontjából. A hegybíró felidézte azt a régi mondást, minek az a lényege, hogyha napfénnyel és meleggel jön Vince, akkor ősszel tele lesz a pince. 

Ugyanakkor Frey Szabolcs mint gyakorlott szőlőtermesztő arra is figyelmeztetett mindenkit, hogy hiába a Vince-napi jóslat, és hiába a szőlőtermesztők lelkiismeretes, egész éven át tartó munkája, mert mindezek a szentek segítsége nélkül nem elegendőek a sikerhez, ezért felkérte Ambrózy Tamás plébánost, hogy az áldja meg a szőlőt és hogy ehhez kérje Szent Vince segítségét éppúgy, mint Szent Orbánét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában