Frissen Fejérből

2022.01.10. 07:30

A falu apraja-nagyja összegyűlt az Újévi Kocsonyapartin

Disznóköröm, fül, bőr és csülök – ezek kerültek az újbarki újévi kocsonyába a fokhagyma, a vöröshagyma a babérlevél és a szemesbors mellé. A téli időszak sokak által kedvelt fogásából 72 adag készült a polgármester 60 literes üstjében pénteken.

Borsányi Bea

Nemcsak a kocsonya volt finom, de a hangulat is jó volt szombaton

Forrás: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, idén viszont ismét meg tudták tartani az Újévi Kocsonyapartit, amelyre meghívták a falu apraját és nagyját. A kultúrházban felállított hosszú asztalok mellett jókedvűen falatoztak az újbarkiak szombat kora délután, hogy aztán a kocsonyát néhány szem pogácsával kísérjék, majd teával, forralt borral öblítsék le. 

Schnobl Ferenc azt is elárulta, a szombati kocsonyaparti a novemberben tartott közös disznóvágás folytatása – a kocsonyába belefőzték az akkor megmaradt és lefagyasztott disznóbőrt és fület is. 

A helyiek folyamatosan érkeztek a művelődési házba, ahová benyitva először a forralt bor kellemes illata csapta meg az orrukat. A műanyag tálkákba kiporciózott kocsonyával aztán leültek, és kellemes társaságban ettek, ittak a délután folyamán. Sokan egyszerűen csak a társaság miatt jöttek el, és akadt, akinek nincs otthon ki kocsonyát főzzön számára. 

– Ahány ház, annyi szokás. A kocsonyát is többféleképpen főzzük, van, aki még főtt tojást is tesz bele. Én nem szoktam beletenni se tojást, se zöldséget, csak hagymát, fokhagymát meg sót – mondta egy asszony, egy másik pedig hozzátette: – Enni sem esszük egyformán. Mi például egy kis ecetet öntünk rá, és meghintjük egy kis őrölt pirospaprikával is. 

Nos, az újbarki tájházban az ecet mellett pirospaprikát, citromkarikát és citromlevet is kínáltak a kocsonya mellé, így mindenki kedvére ízesíthette azt fogyasztás előtt. A kocsonyára nem lehetett panasz szombaton, és ha minden jól megy, nem lesz panasz a további rendezvényekre sem, amelyekről éppen a napokban egyeztettek az önkormányzatnál. Legközelebb, ha a járványhelyzet is engedi, farsangi programokkal készülnek Újbarkon. Köztük a gyerekeknek – mivel a Mikulást nem tudták közösen megtartani – szeretnének bábelőadással vagy interaktív mesejátékkal kedveskedni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában