Utak, játszóterek, sportöltöző

2021.12.28. 17:00

Új iskolaszárny épül jövő őszre Polgárdiban

Az elmúlt időszak – az új óvoda- és bölcsődekomplexum (911 millió forint), valamint az új szárnnyal bővülő általános iskola (829 millió forint) kiemelt fejlesztésének folyamatosan zajló építkezései mellett – számos sikeres pályázati eredményt, megvalósult beruházást hozott a Polgárdiban élőknek, amelyre méltán lehetnek büszkék. Nyikos László polgármesterrel beszélgettünk.

V. Varga József

Többfunkciós „kalózhajó” a Munkácsy-lakótelepi játszótéren a gyerekek örömére

Forrás: Polgárdi Hírek

Útfelújítások

 

Pályázati forrásból újult meg a Kossuth utca belső szakasza. Az útpálya minősége az utóbbi időszakban sokat romlott, szerkezete sok helyen megrepedezett, majd az évek során kátyúk alakultak ki, ezért közlekedésre egyre alkalmatlanabbá vált. A széttöredezett aszfalt javítása minden évben visszatérő problémát jelentett, így a gazdaságos és időt álló javítás csak az útszakasz komplex felújításával történhetett meg. A felújításra két nyertes pályázat eredményeképp kerülhetett sor a 850 méter hosszú szakaszon. A beruházás összértéke 49,6 millió forint volt.

 Több lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz, hogy a közlekedés – különösen esős időben – rendkívül nehézkes a Széchenyi utcában. A felújításhoz szükséges forrást a város az idei év második felében tudta elkülöníteni, így mintegy 7 millió forintos beruházással – a település saját költségén – kapott aszfaltréteget az utca.

 

Környezetbarát autópark

 

Megkezdődött a városi autópark megújítása. A projekt célja a gazdaságosabb és biztonságosabb közlekedés biztosítása az önkormányzati gépjárművek esetében. A program első eleme két elektromos autó beszerzése volt, amelyre 31,75 millió forint támogatást nyert a város az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromobilitási pályázatán. A támogatási összeg tartalmazza a működtetéshez szükséges töltőpont kiépítését is. A két gépkocsi önkormányzati és hivatali használatba került, növelve a város energiatudatosságát, és csökkentve az üzemanyagra fordított költségeket.

Az ősztől ismét működő városi közterület-felügyelet egy keveset futott személygépjármű segítségével látja el feladatait, használata a kocsi emelt karosszériájáénak köszönhetően nehezebb útviszonyok között, külterületen is hatékony segítségnek bizonyul.

A biztonságos, hatékony és költségtakarékos működtetés érdekében a gondozási központ elöregedett járművének cseréje is megtörtént: egy használtan vásárolt, ám sokkal jobb állapotban lévő, kevesebbet futott és fiatalabb évjáratú gépkocsira. Így nem csupán az üzembiztonságos közlekedés valósul meg, de az idősgondozás során is könnyebbséget jelent az autó felépítése (nagyobb csomagtér, tolóajtó és szárnyas hátsó ajtó) a gondozónők számára. 

Megújuló és környezetbarát városi autópark

Forrás: Polgárdi Hírek

 

Játszótér-megújítás

 

A tervszerűen elindított program keretében folyamatos a településen a régi játszóterek megújítása és újak létrehozása. A projektsorozat részeként a játékok sokaságában elmerülő, csillogó szemű gyerekek a város polgármesterével közösen nyitották meg nemrégiben a Munkácsy lakótelep mögötti játszóteret. Az új játszótér legmeghatározóbb eleme egy kalózhajó, amely homokozóként, mászókaként és csúszdaként is funkcionál, de rugós játékdelfin, baba-mama hinta és lengőhinta is várja a legkisebbeket. A területre szemetesek és padok kerültek, a környezetet a városgondnokság munkatársai parkosították.

A Munkácsy játszótér az első elkészült eleme az önkormányzat városi játszótér-megújítási programjának. Az utolsó simításokat végzik az Esze Tamás utca – Szabadság utca kereszteződésében épülő játékparkban. Az időjárás miatt csúsznak a talajmunkák, a játszótér csak tavasszal nyitja meg kapuit. A tavaszra ugyancsak kibővül a Május 1. ligeti játszótér, új elemek kapnak helyet benne, illetve vízvételi lehetőség is kiépül, és új, biztonságosabb kerítés vigyáz majd a kicsik biztonságára.

 

Sportöltöző-átadás

 

Az idén 101. születésnapját ünneplő Polgárdi Városi Sportegyesület által használt, felújított öltözőkomplexum őszi ünnepélyes átadó ünnepségén részt vett Nyikos László polgármester és Schneider Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatóságának vezetője is. A létesítményben az MLSZ előírásainak megfelelően külön férfi–női és bírói öltöző is kialakítottak, továbbá új vizesblokkok épültek. A gáz bevezetésével a vízmelegítő rendszer működése is biztosítottá vált. Az új fűtési rendszer mellett új vízrendszerrel és burkolattal is gazdagodott az épület. A régi büfé helyisége nagyobb, használhatóbb közösségi térré alakult át. 

A beruházás összértéke 21,3 millió forint volt, amelyből mintegy 20 millió forintot a Videoton cégcsoport társasági adó támogatás keretében nyújtott a városnak. A fennmaradó 1,3 millió forintot az önkormányzat biztosította.

Régi adósságuknak tettek eleget a sportöltöző felújításával. Hálásak az MLSZ megyei igazgatóságának, valamint a Videoton vezetőjének, Sinkó Ottónak, akinek a támogatása nélkül a beruházás nem valósulhatott volna meg – fogalmazott köszöntőjében a városvezető. 

Sportöltöző-átadás: Schneider Béla (b) és Nyikos László

Forrás: Polgárdi Hírek

 Közmeghallgatás

 

A tavalyi évben a központi járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a közmeghallgatás megszervezését, így most a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezte a képviselő-testület fórumát, a városháza házasságkötő termében előkészített széksorok megteltek érdeklődőkkel.

A közmeghallgatást Nyikos László nyitotta meg, aki bevezetőjében beszámolt a város költségvetéséről, jelenlegi stabil anyagi helyzetéről, valamint a település gazdasági erejét mutató iparűzési adó növekedéséről. A városvezető ismertette azokat a befejezett önkormányzati projekteket, amelyek a 2019. évi önkormányzati választások óta valósultak meg, beszélt a tavaly átadott 115 millió forintos zöld város beruházásról, a szintén uniós forrásból megvalósuló – több mint 240 millió forint összértékű – ipari terület fejlesztéséről, a Liszt Ferenc utca és a Kossuth utca belső felének, valamint a Széchenyi utca felújításáról is.

A polgármester egyebek mellett elmondta, hogy a település legnagyobb beruházásai jelenleg is folyamatban vannak. Hosszú évek munkája előzte meg az idén februárban kezdődött óvodaépítést, amely jelenleg 40 százalékos készültségben van, de épül az új iskolaszárny is, amelyet a következő tanév kezdetekor már birtokba vehetnek a diákok.

Tavaszra várható a közösségi ház külső és belső felújításának befejezése, amely részben pályázati részben saját forrásból valósul majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában