Jelentés

2021.12.16. 07:00

Némi hal elhullott, de a víz emelkedik a Velencei-tónál

Kismértékű halpusztulás történt a Velencei-tavon, ahol lassan beköszönt az igazi tél.

Tihanyi Tamás

Félcentis jég borította a Szúnyog-sziget kikötőjét F

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az elmúlt napokban, zömmel hétfőn délután és kisebb mértékben kedden délelőtt, rendkívül lokális jellegű halpusztulás történt a tavon, amit kizárólag a dinnyési csónakkikötőben lehetett tapasztalni. Szerdán újabb elhullást már nem láttunk – mondta Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. – Az elpusztult mintegy 50 kiló keszegfélét a halgazdálkodási hasznosító halőrei összegyűjtötték. Ezek egyrészt halegészségügyi vizsgálatra, másrészt elszállításra és ártalmatlanításra kerültek. 

A halegészségügyi vizsgálat mellett a halpusztulás okának kiderítése érdekében víz- és iszapvizsgálat is folyamatban van. A mintákat begyűjtötték, de a hivatalos eredményre még várni kell, így egyelőre nem tudni a halpusztulás pontos okát. 

Jelenleg folyamatosan jön a víz a Pátkai-víztározó felől, ahol a zsilipet minimum állásra állították. Az agárdi vízmérce tegnap 85 centit mutatott. Sokan nagyon bíznak a téli csapadékban, köztük van Szabó Krisztián, a Dinnyési Halgazdaság Kft. vezetője is, aki már második éve küzd azzal, hogy kevés vízzel kell gazdálkodnia. Mint elmondta: jól tudja, hogy ezzel így vannak az ország más részein is az évek óta tartó aszály miatt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában