Zajlanak az egyeztetések

2021.12.03. 15:30

Merre vezessen a kerékpárút Pákozdnál?

Egyelőre nem született döntés a Balatont a fővárossal összekötő új kerékpáros út nyomvonaláról.

Tihanyi Tamás

A bejáráson arról döntöttek, költségvetés készül egy autópálya melletti, valamint egy településközponton átvezető nyomvonal kiépítésére

Forrás: Tihanyi Tamás

Minden Pákozd felé közlekedő autós tapasztalhatta, hogy nyáron – különösen hétvégén – annyira megtelik a már létező és a műutat a településen ötször keresztező kerékpáros út kirándulókkal, hogy gyakran előbb ért a nagyközség végére valaki két keréken, mint gépjárművel. Az is gondot okozott, hogy azok a kerékpárosok, akik nagyobb sebességgel kívántak közlekedni – saját szempontjukból érthetően –, nagy számban a műutat választották. 

Aztán Kisfaludnál kikerültek a 30-as sebességkorlátozást jelző táblák az út szélére, és megkezdődtek a munkák. Pákozdon azt nem akarták megvárni, amíg a mostani mellé még egy kerékpárút épül a település hosszában, mert a vendéglátó egységek és boltok tulajdonosait leszámítva mindenki más elfogadhatatlannak tartotta ezt a megoldást. Az ősszel megkezdődött az egyeztetés a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az önkormányzat és a kerékpáros szervezetek között egy ideális nyomvonal megtalálásáért. Több tárgyalás történt. Pákozdon a többség azt szeretné, hogy az M7-es autópálya mellett haladjon az út, ám figyelembe kell venni a Duna–Ipoly Nemzeti Park érintettségét is. Ezért minap már a park szakemberei is ott voltak a legutóbbi bejáráson. Döntés ugyan még mindig nem született, az érintettek abban egyeztek meg, hogy tanulmány, illetve költségvetés készül egy autópálya melletti, valamint egy településközponton átvezető nyomvonal kiépítésére, s ezen adatok birtokában hozzák meg a végső döntést: de azt már bizonyosan csak jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában