Ingyenes programot kínál a kormányhivatal

2021.12.16. 17:30

Megsemmisülő digitális lábnyom - Így töröljük végleg az adathordozókon tárolt információkat

Ingyenes, állam által hitelesített szoftvert ajánl a kormányhivatal az adathordozókon tárolt információk végleges törléséhez. Kevesen gondolnak bele abba, hogy amikor megválnak egy laptoptól, telefontól, milyen könnyű visszanyerni belőle a töröltnek hitt elemeket. Szakembert kérdeztünk arról, vajon hogy működik ez az egész.

S. Töttő Rita

A szakértő azt mondja, hogy bármilyen adattal vissza lehet élni. Lehet az egy egyszerűnek tűnő levelezés, címlista, bármi, ami bosszúságra adhat okot a felhasználóknak

Forrás: Shutterstock

December elején jelent meg a hír arról, hogy a fogyasztók magánszférájának védelme érdekében új szolgáltatással biztosítja az adathordozókon tárolt információk végleges törlését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ez nem más, mint egy olyan ingyenes, állam által hitelesített szoftver, mellyel bárki könnyedén törölheti – elméletileg véglegesen – az adatokat a kereskedőtől használtan vásárolt adathordozóin. 

Az Európai Unióban az elsők között vehetik igénybe a szolgáltatást a magyar fogyasztók – áll a www. veglegestorles.hu weboldalán –, melynél 100 százalékos garanciát vállalnak az adatok törlésére, és még egy igazoló okmányt is kiállítanak a törlésről. Na de mégis ki és hogyan veheti igénybe? Mint kiderült, nem a laptopját, telefonját, számítógépét, winchesterét eladni szándékozó magánszemély az, aki el tudja ezt végezni. Az eladott, használt eszközökkel kereskedők kérhetnek ezekre az adathordozókra adattörlő kódot tartalmazó címkét a járási hivataloknál. A címkét a továbbárusított eszköz mellé adják az új tulajdonosnak, aki majd maga végzi el a kapott instrukciók alapján a végleges törlést. A végleges törlés Solymossy Zoltán, fehérvári informatikus szerint azonban csak bizonyos esetekben jelenthet megoldást.

 – Amikor egy adatot törlünk, merevlemezről vagy telefon memóriachipjéről, akkor ez az adat fizikailag valójában nem törlődik a gépről, csak töröltnek jelöli a rendszer. Az adat helyét pedig megjelöli szabadnak, felülírhatónak. Magyarul nem törlődnek véglegesen ezek az adatok, vissza lehet állítani őket – magyarázza a szakember. Lehetnek ezek akár dokumentumok, képek, videók vagy bármi egyéb fájlformátum, első törléskor tehát csak a jelölésük változik meg… – A visszaállításuk – attól függően, hogy milyen eszközről van szó – lehet egyszerű és bonyolult is. Százával lehet letölteni manapság olyan programokat, melyeket 5-8 dollárért aktiválhatunk, s visszaállítják az egyszerűen kitörölt fájlokat. Nem kell hozzá mérnöki tudás, pár program futtatása elegendő – világít rá az informatikus. Sem az ilyen programok futtatásához, sem a visszaállításhoz nem kell tehát veszedelmesen mély szaktudás. De mégis, mit tehetünk akkor? – Abban az esetben, ha a törölt adatot, azaz garantáltan a teljes területet legalább egyszer felülírtuk más adatokkal – szintén egy erre alkalmas programmal –, akkor megnehezítettük a „bitvadászok” dolgát – mondja Zoltán. 

A bitvadászok azok a szaktudással nem feltétlenül rendelkező figurák, akik a virtuális terek és eszközök sötét bugyraiból halásszák ki azokat az adatokat, melyeket aztán felhasználnak a saját érdekeik szerint. Ijesztő belegondolni, de nagyon is létező és virágzó üzlet ez. Ám aki a szakértelem birtokában van – és persze tudjuk, léteznek erre szakosodott cégek is –, felülírt adatokat is vissza tud nyerni időnként az adathordozóról, akkor is, ha az sérült, eltörött, tönkre lett téve. Ilyenkor a visszaállítás mértéke persze jóval kisebb.

 – A felülírásos törlésre tehát léteznek már régóta programok, amelyek, ha az ember letölti és elindítja őket, elvégzik a felülírást maguk. Vannak olyanok is, amelyeknél beállítható, hogy bizonyos bitet hányszor írjanak felül azért, hogy az utólagos mérnöki módszerekkel vissza ne lehessen állítani. Persze ez sem teszi teljesen lehetetlenné az adathalászatot, csak megnehezíti azt – szögezi le az informatikus. Ugyanez az analógia működhet a hatóság új programjánál is. Az informatikus azonban – pont a fenti eshetőségek miatt –, azt mondja: csak azok számára jelenthet bármiféle megoldást egy törlőprogram alkalmazása, akik semmilyen lényeges adatot nem töltöttek az adathordozójukra soha. De vajon létezik ilyen? Zoltán azt mondja: bármilyen adattal vissza lehet élni. Lehet az egy egyszerűnek tűnő levelezés, címlista, bármi.

 – Én azt szoktam javasolni, főleg a cégeknek, hogy vegyék ki a készülékből az adathordozót, és törjék alaposan össze! Ez az egyedüli módszer, amivel megvédhetik az érzékeny adatok kikerülését. Aki megveszi a házat, majd vásárol bele egy új adathordozót. De aki mégis a szoftveres törlés mellett dönt, még egy fontos lépést tartson be – javasolja a szakember. – Azt szoktam még mondani, hogy miután letörölted az adatokat, legyél abban is biztos, hogy a tárhelyet, felhőt, amibe a másolatok kerültek, nem éri el senki. Az eszköz eladása előtt ellenőrizni kell az alkalmazásokból való kilépést, azok törlését, a mentett jelszavak törlését, sőt mi több: szerintem ilyenkor jelszóváltás is szükséges. Sosem elég tehát a gyári törlés gomb használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában