Frissen Fejérből

2021.12.21. 10:00

Különleges atmoszférájú előadás színhelye volt a sárbogárdi művelődési ház

Különleges atmoszférájú, szívet ölelő, mégis vérprofi, ám a helyi közönséget csak módjával megszólító verses-zenés előadás színhelye volt december 15-én este a sárbogárdi művelődési ház.

Majer Tamás

A sejtelmes hangulatot erősítette a színpad hátsó traktusában, a zenészek mögött elhelyezett széles kivetítő

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szépen felújított tér, a Hősök tere, hova a művelődési ház is néz, ezen az estén már karácsonyi fényekben fürdött, készült a másnap induló adventi forgatagra, amely egyébként december 23-ig tart; minden nap 13-tól 20 óráig. Sőt, a korcsolyapálya karácsony napjain is nyitva lesz. 

A Párbeszéd, sötétben – Koncertszínház Csoóri Sándor életműve alapján című országjáró előadást a Madarász József Városi Könyvtár hozta a városba. – Vecsei H. Miklós és csapata Arany János, József Attila és Pilinszky János életműve után most Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncert-színházi elő­adást, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat – ez volt olvasható elöljáróban a produkcióról annak bemutatkozó világhálós oldalán.

Vecsei H. Miklós színművész vezette az előadókat 

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A színpadon Vecsei H. Miklós színművész mellett Kiss Flóra énekesnő, illetve három zenész, Mihalik Ábel, Ratkóczi Huba és Frimmel Jakab foglalt helyet. Kiss Flóra énekére Vecsei H. Miklós vers­mondásai, prózái válaszoltak. Természetesen Csoóri Sándor-verseket, szövegeket interpretáltak mindketten. Az előadás inkább volt gitárzenére épülő, elektronikával, zongorával kellemesen fűszerezett, helyenként rockos tombolásig izmosodó, bizsergető hangulatú koncert, mint színház. Bár néhány szelíden megkoreografált mozdulat mutatott valamit a színházi koncepcióból. Ilyen volt, amikor az előadók, mind az öten, egyszerre fordultak hátra, a hátuk mögötti, széles, az egész teret betöltő, két projektorral célzott kivetítőre: Pilinszky János beszélt akkor a képen. Máskor a basszusgitáros – mint ajtón egy ház előtt, hova bejutni vágyik – kopogott, pillanatnyi némaságra ítélvén hangszerét. 

A kivetítőn máskülönben megfoghatatlan ábrák domináltak: csillagok rajzai, éjszakai autózás veszedelmes fényei, erdők, vizek amorf természeti képei. 

– Akiért ma mi öten itt voltunk, ő Csoóri Sándor – mondta a taps után Vecsei még a színpadról. – Beleszerelmesedtünk a műveibe a vírus miatti leállás alatt. Szeretnénk elvinni határon innen és túl az ő gondolatait. Ő egy hídképző ember – fogalmazott a színművész. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában