Frissen Fejérből

2021.12.21. 12:00

Konzultáció kezdődött Fehérvár klímastratégiájának kapcsán

A város eleget tett az idén tavasszal megfogalmazott terveinek, miszerint év végére elkészítik a klímastratégiát. A program célja, hogy a város hatékonyan alkalmazkodjon az elkerülhetetlen környezeti változásokhoz, és magas színvonalú, élhető környezetet biztosítson a jövő generációi számára hosszú távon.

Déri Brenda

Társadalmi konzultáció indulását bejelentő sajtótájékoztatót tartottak a városházán

Forrás: Simon Erika / ÖKK

Még idén tavasszal egy online konferencia keretén belül fenntarthatóságról, környezetvédelemről, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről folytatott beszélgetést a város polgármestere, Cser-Palkovics András Magyar Lászlóval és Pej Zsófiával, akik az Energiaklubot – Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesületet – képviselték. Ekkor azt a tervet fogalmazták meg, hogy év végére készítenek egy dokumentumot, melynek célja, hogy Székesfehérvár hatékonyan alkalmazkodjon a klímaváltozásokhoz. 

 

Ez a több hónapon át tartó projekt egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett – fogalmazott a társadalmi konzultáció indulását bejelentő sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester. 

 

– Még nem a végállomásán, de egy nagyon fontos állomásán vagyunk annak a munkának, aminek az eredményeképpen létrehoztunk egy olyan klímastratégiát, ami felveszi a harcot a klímaváltozással. Azt fontos tudni, hogy a közelmúltban az összes megyei jogú város, beleértve Székesfehérvárt is, csatlakozott az úgynevezett Under2 kezdeményezéshez, amelyben a városok világszerte 2050-ig vállalnak klímavédelmi célokat. 

Székesfehérvár esetében ennek a klímastratégiának a szakmai alaptervezetét a fent említett Energiaklub készítette el. Ezt a közel 60 oldalas dokumentációt a december 14-i nappal elindították a társadalmasítás útján, azaz bárki tehet a benne foglaltakkal kapcsolatban észrevételeket, javaslatokat, és nem mellesleg kinyilváníthatja a véleményét. Erre első körben a város honlapján lesz lehetősége a lakosságnak, melyhez a polgármester hozzáfűzte: 

 

– Minél több, a környezetvédelem iránt elkötelezett ember tegyen javaslatot, hogy minél nagyobb társadalmi elfogadottsága legyen a stratégiának, amit tavasszal tervez elfogadni a közgyűlés a kiegészítésekkel együtt. 

 

A város főkertésze, Györök Orsolya ismertette a társadalmasításra, más néven konzultációra bocsájtott dokumentum tartalmát. Ebben két részre osztották a leírtakat, először készítettek egy helyzetértékelést, melyben feltárták a település területéhez köthető CO2-kibocsátás mértékét és annak forrásait. Majd ennek függvényében a második részben összefoglalták a célokat és intézkedéseket, összegezték mindazon vállalásokat és tevékenységetek, melyek segíthetnek a cél elérésében. „Székesfehérvár városa a jövő generációi számára is élhető, magas színvonalú épített és természeti környezetet kíván biztosítani úgy, hogy a város működése minél kevesebb energiafogyasztással és üvegházgáz-kibocsátással járjon, és a település képes legyen rugalmasan reagálni az éghajlatváltozás kihívásaira.” – olvasta fel a stratégiában foglaltak egy részét a főkertész. A Prosperis Alba Kutatóközpont ügyvezetője, Csanády László annyit tett hozzá, központjuk kész arra, hogy tudásukkal és a szakértelmükkel a város és a lakosság érdekeit szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában