Frissen Fejérből

2021.12.02. 09:15

Iskolafelújítási program Fehérváron - 19 milliárd forintból szépülnek meg az épületek

A magyar Kormány támogatásával komplex iskolafejlesztési programot valósítunk meg Székesfehérvár általános és középiskoláiban - számol be egy videóban közösségi oldalán Vargha Tamás, országgyűlési képviselő.

feol.hu

Még az is elképzelhető, hogy a Vasvári-gimnázium marad a mostani helyén, de felújítják

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A jó hírről Székesfehérvár polgármestere részletesen is beszámolt közösségi oldalán:

A középiskolai campus felépítéséről régóta tárgyaltunk, akik követték az eseményeket, tudhatják, hogy a rendkívül magas költségek miatt sajnos megakadt a fejlesztés. Vargha Tamás képviselő úrral közösen azonban megígértük, hogy nem adjuk fel a programot, hiszen Székesfehérvárnak szüksége van az iskolák fejlesztésére! Ehhez át kellett tervezni a projektet, amit a város szakemberei el is végeztek. A háttérmunkának és számos, Vargha Tamással közös tárgyalásunknak eredményeképp a Kormány megtárgyalta az új fejlesztési irányt, a közelmúltban pedig telefonon egyeztettem Miniszterelnök Úrral többek közt ebben a kérdésben. A Kormány érzi és érti a fehérvári iskolák fejlesztésének szükségességét, így a Modern Városok Program erre fordítható keretét megemelte 15,8 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra! - írja a polgármester.

Az iskolafelújítási program részletei pedig a következők:

A Vasvári Pál Gimnázium a mostani helyén marad, az épületet teljesen felújítjuk és ki is bővítjük mintegy 5 milliárd forintból, valamint a tornacsarnok kérdését is megoldjuk körülbelül még 1 milliárdból. Az Intermodális Csomópontot átterveztettük, az iskola olyan műszaki megoldásokat fog kapni, amivel nem zavarja majd az oktatást a Intermodális Csomópont jelenléte. Külön köszönöm a Vasvárisok megértését és türelmét!

A Tóparti Gimnázium épületét is felújítjuk mintegy 2,5 milliárd forintból, átfogó építészeti és gépészeti renoválást kap az épület.

A Kodolányi János Gimnáziumot körülbelül 3,5 milliárd forintból újítjuk fel. Elsősorban építészeti és energetikai korszerűsítésekre kerítünk majd sort. 

Az Ybl Miklós Általános Iskola jelenleg használaton kívüli, leromlott állapotú épületét mintegy 1 milliárd forintból hozzuk helyre, bővítve ezzel a Kodolányi gimit.

A Kodály Zoltán Általános Iskola energetikai felújítása és tornacsarnokának építése most is zajlik, ezt a felújítást megtoldjuk további 500 millió forinttal, amiből a homlokzatot és a tetőt renováljuk.

A Hermann Zeneiskola ebben a koncepcióban helyben marad, de az iskola számára speciális terveink vannak, az intézményt úgy szeretnénk ugyanis bővíteni és felújítani, hogy egyben kialakítsuk a város koncerttermét is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy meghosszabbítjuk az épületet a pláza irányába, nagy előadótermet létrehozva ezzel az épületben. Ennek a tervezése és előkészítése 150 millió forintba kerül, ha kész vannak a tervek, ismét tárgyalunk majd a Kormánnyal

50 milliót különítettünk el a Teleki Blanka Gimnázium tetőtéri bővítésének előkészítésére, a tervezési feladatok megkezdésére. Fel kell mérni, hogy elbír-e az épület egy ilyen bővítést.

A Barátság Házának fejlesztésére is jut a programban forrás, több mint fél milliárd forint.

További 15 fehérvári általános iskola vizesblokkjainak felújítása történik meg. Az első 4 iskola esetében hamarosan kezdődik is a munka!

További, jelentős összeget költhetünk majd eszközbeszerzésekre, de ez a keret függ a fenti tételek végleges bekerülési költségétől is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában