Frissen Fejérből

2021.12.11. 07:05

Felsőoktatási tájékoztatót tartottak a Tópartiban

Felsőoktatási tájékoztatót tartottak pénteken délelőtt a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületében. Az előadók megválaszolták a tanulók kérdéseit is.

Palocsai Jenő

Hankó Balázs Zoltán helyettes államtitkár a felvételi információs napon a Tópartiban

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Valamennyi végzős tanuló kíváncsian várta a pályájukat, jövőjüket és lehetőségeiket taglaló fórumot, melyet az intézmény igazgatója hívott életre. Vizi László Tamásné bevezetőjében úgy fogalmazott: – Azért jött létre ez az előadás, mert ezzel szeretnénk támogatni azt a felelősségteljes döntést, illetve azt a választási folyamatot, ami az elkövetkezendő hónapokban a tanulókra vár.

Az első előadó Hankó Balázs Zoltán volt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta: – Arra a kérdésre, hogy miért érdemes a felsőoktatás irányába menni, illetve, hogy hogyan lehet készpénzre váltani a felsőoktatás eredményeit, leginkább számokkal, tényekkel tudnék válaszolni. Ha valaki most elvégzi a felsőoktatási alapképzést, akkor az illető bére 150-160 százalékkal lesz magasabb, mint az átlagbérek. Ha valaki a mesterképzést is elvégzi, akkor ez az érték 220 százalékra emelkedik, tehát röviden fogalmazva, minél többet tanulsz, annál többet fogsz keresni.

A minisztériumból érkező szakember beszélt arról is, hogy sok egyetem új modellben működik tovább, ahol alapítványok és azok kuratóriumai a fenntartók. Mint elmondta, ez nem veszélyezteti az államilag finanszírozott helyeket, hiszen 10 felvételizőből átlagosan 7-8 állami ösztöndíjasként megy tovább, ami egy kiemelkedően jó arány nemzetközi viszonylatban és a modellváltott intézmények esetében is.

Az államtitkár hangsúlyozta: – Nagyon fontos a közösség léte és ereje az egyetemeken, de ennél még fontosabb az, hogy maga az egyetem mennyire készíti fel a hallgatóit arra, ami az iskola elvégzése után rájuk vár. Én azt gondolom, hogy az egész egyetemi átalakításnak a lényege az, hogy a gyakorlatot behozzuk az egyetemi képzésbe. Ezt azt a célt szolgálja, hogy a hallgatók olyan tudással legyenek felvértezve, ami nem a jelenre, hanem már a jövőre készíti fel őket. Olyan tudást kell szerezzenek, ami letapogatja az irányokat, megjósolva, hogy milyen fejlődés vár az adott szakterületekre, legyen az művészet, orvos-egészség tudomány vagy éppen a kereskedelem.

A megválaszolt kérdéseket követően Pethő Judit, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője a felsőoktatásba történő jelentkezésről, a ponthatárokról tájékoztatta a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában