Időutazás

2021.12.21. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Baráth Eszter

Terv a vízgazdálkodásra 

1961-ben ezen a napon megyénk napilapjában a Velencei-tó általános vízgazdálkodási tervének elkészítéséről számoltak be. „Elhatározták, hogy 1962 első félévében a Középdunántúli Vízügyi Igazgatóság elkészíti a Velencei-tó déli partjának partrendezési tervét. Ez a terv lesz az alapja a tóparti települések további fejlesztésének.” A beszámoló alapján az akkori terv az volt, hogy ezzel egyidejűleg a Vízügyi Tervező Iroda elkészíti az egész tó általános vízgazdálkodási tervét is. 

Rossz tapasztalat 

Ma már a közösségi médiában lehet olvasni azokat a tapasztalatokat, mennyi lakásba csengetnek fel idegenek ilyen-olyan indokkal és próbálnak meg bejutni vagy kérni valamit. 1971-ben ezen a napon a Fejér Megyei Hírlap hasábjain olvashattak hasonló tapasztalatot. „Vasárnap szabályos egymásutánban öt tagbaszakadt fiatalember csengetett be fehérvári lakásomra, hogy: „Kellemes ünnepeket kívánok, a szemetesektől jöttem!” – írták 50 éve. A beszámoló szerint az első látogató megkapta a jutalmat, őt azonban rövid időn belül még követték néhányan. „Valahogy az a halvány sejtelem dereng bennem, hogy ez esetben ügyes, bátor fiatalemberek visszaélnek a „szemetes” nevével.” – foglalta össze véleményét és dühét az újságíró.

 Goldziherre emlékeztek 

40 évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlapban Zseni, akinek nem kellett aludnia… címmel jelent meg visszaemlékezés Goldziher Ignácról. „Korának legnagyobb orientalistája volt: tucatnyi országban tartott káprázatos előadásokat, mindenütt ünnepelték és kitüntetésekkel halmozták el” – írták 1981- ben. A lapban az is olvasható volt: a Horthy-korszakban nem kapott méltó elismerést. Halálának 160. évfordulója alkalmából a Fejér Megyei Hírlapban emlékeztek rá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában